Bosna Hersek’te neler oluyor?

Balkanlar’daki birçok ülke, sosyal ve ekonomik kalkınma yolunda, az veya çok ilerleme kaydediyorlar. Fakat Bosna Hersek, tüm iç ve dış baskılara rağmen, gerekli reformları bir türlü...

Balkanlar’daki birçok ülke, sosyal ve ekonomik kalkınma yolunda, az veya çok ilerleme kaydediyorlar. Fakat Bosna Hersek, tüm iç ve dış baskılara rağmen, gerekli reformları bir türlü gerçekleştiremiyor. 

Ülkedeki siyasi istikrarsızlığın, sosyal ve ekonomik durağanlığın en önemli sebebi, hiç tartışmasız, Dayton ‘Barış’ Antlaşması’dır. Dayton Anlaşması, savaşı durdurdu, silahları susturdu. Ancak sorunları dondurmaktan öte gidemedi. Hatta tüm idari mekanizmaları bloke etti.

Bölge ülkeleri, AB ve NATO üyelikleri konusunda önemli mesafeler kat ederken, içine düştüğü bu karmaşık siyasi yapıdan dolayı, Bosna-Hersek kısır siyasi çekişmelerle zaman kaybediyor. 

‘Bağımsız bir cumhuriyet’ gibi hareket eden, sık sık ayrılıkçı söylemlere başvuran Bosna Sırp Cumhuriyeti Entitesi ve milliyetçi Hırvat partilerinin üçüncü entite kurulması yönündeki talepleri ise Bosna-Hersek’in birlik ve bütünlüğüne dair en büyük sorun olarak görülüyor.

Bosna Hersek’teki siyasi sorunlar ve yetki karmaşası, haliyle, ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkiliyor. Gelir gider dengesini ayarlayamayan iş yerleri oldukça zor durumda. Her geçen gün artan işsizlik de, yüzde 50 seviyelerine ulaştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 117 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 73 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 66 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar