Abdülhamid Han için…

21 Eylül 1892’de dünyaya gelen Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın oldukça dokunaklı bir hayatı vardır. Kıyamet yıllarında tahta çıkmıştır. Çetin şartlar altında ve zorlu...

21 Eylül 1892’de dünyaya gelen Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın oldukça dokunaklı bir hayatı vardır. Kıyamet yıllarında tahta çıkmıştır. Çetin şartlar altında ve zorlu düşmanlar arasında 33 yıl ülkemizi yönetmiştir. İngiliz, Fransız ve Rus yayılmacılığına mani olmaya çalışmıştır.

Çeşitli zorluklara, haksız ithamlara ve kara kampanyalara maruz bırakılmıştır. “Despot, kızıl sultan, özgürlük düşmanı” vesaire. Onu rencide etmek, halkın gözünde küçük düşürmek ve millî hafızadan silmek için bir hayli çaba harcanmıştır. Mesela, onun hakkında kimi Avrupa ülkelerinde, kimi de yurtiçindeki gayrimüslimler tarafından olmak üzere binlerce propaganda kartı bastırılmıştır. Ona reva gördükleri bu kartlar, çok çirkindir.

Onca gayrete rağmen Abdülhamid Han’ın ismi, millî hafızamıza bir nakış gibi işlenmiştir. Ulu Hakan’ın etkisi ve hatırası, günümüze kadar ulaşmıştır. Onu gönlümüzde kazıyan; vatan sevgisi, kararlı duruşu ve yüksek fedakârlığıdır. 

Abdülhamid Han, millî ve müstakil politikalar izlemiştir. Onun temel önceliği, Osmanlı Devleti...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 118 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 73 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 67 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar