Nerede kalmıştık?

Bir önceki yazımızda pul bahsi yarım kalmıştı. Bu bahsi yarım bırakmayalım, kaldığımız yerden, devam edelim.Önce bir hatırlatma: Üzerinde yaşadığımız Anadolu toprakları, merhametin...

Bir önceki yazımızda pul bahsi yarım kalmıştı. Bu bahsi yarım bırakmayalım, kaldığımız yerden, devam edelim.

Önce bir hatırlatma: Üzerinde yaşadığımız Anadolu toprakları, merhametin ana vatanıdır. Burası, şefkatin öz yurdudur. Merhamet, şefkattir. Şefkat ise esirgeme ve sakınmadır. 

Buradan, şuraya geçelim: Bu ülkede, 1912 yılında, Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti Şefkat pulları basılmıştır. Avusturya’da taş baskı tekniği ile basılan bu pulların, üzerindeki çizimler basit olsa da, anlamı merhamet ve amacı şefkattir. 

Şefkat pullarının ikinci ve üçüncü serileri ise 1915 ve 1916 yıllarında basılmıştır. Bu pulların bir başka özelliği, her üç serideki çizimlerde, ilk kez kadın figürü kullanılmış olmasıdır.

1913 yılında basılan Yeni Postane Resimli Posta pulları ile birlikte Osmanlı posta pullarında resimler yer almaya başlamıştır. Bu yıldan itibaren basılan Londra Baskısı Sultan Reşad Tuğralı ve Ayyıldızlı pulları, tıpkı diğerleri gibi, bize pek çok şey anlatır. Gitmediğiniz yerlere götürür, görmediklerinizi gösterir.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Namazgâh Camii’ni bekleyen tehlike 13 Mart 2024 | 512 Okunma Tiran Namazgâh Camii ne olacak? 06 Mart 2024 | 402 Okunma FETÖ Arnavutluk’ta zayıflıyor mu? 28 Şubat 2024 | 298 Okunma Mesuliyet kabul edilmez! 21 Şubat 2024 | 131 Okunma Yüreğimiz Doğu Türkistan’da! 14 Şubat 2024 | 266 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar