26 Ağustos 1071

Tarihimizde birçok olay var. Bunların en önemlisi, Türklerin İslamiyet’i kabul etmesidir. Malazgirt zaferi hemen onun ardından gelir. İstanbul’un fethi de üçüncü önemli olaydır. Şunu sorabilirsiniz: Neye...

Tarihimizde birçok olay var. Bunların en önemlisi, Türklerin İslamiyet’i kabul etmesidir. Malazgirt zaferi hemen onun ardından gelir. İstanbul’un fethi de üçüncü önemli olaydır. 

Şunu sorabilirsiniz: Neye göre, kime göre?  Bize göre, şuna göre…

Her şeyden önce olay dediğimiz şey, devletler ve milletler arasında olur. Olayları zafer yapan, önemini belirleyen neticeleridir.

Malazgirt’in bir zafer olduğundan eminiz. O halde, bu zaferin neleri değiştirdiğine bir bakalım.

Malazgirt, bizim için başlangıçtır. Yeni bir tarihin, yeni bir millet ve medeniyetin başlangıcıdır. Fransız tarihçi Camille Jullian, “Fransız milletini bin yılda Fransa’nın toprağı yarattı” diyor. (Nihad Sami Banarlı, Yahya Kemal’in Hatıraları, Sayfa 47) Biz de şunu söyleyebiliriz: Türk milleti, bin yılda, Anadolu’da olmuş, olgunlaşmıştır.

Malazgirt, Anadolu’yu İslamlaştırma mücadelesinin miladıdır. 26 Ağustos 1071’de Anadolu’da kapılar İslamiyet’e, kardeşliğe ve huzura açılmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 70 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 66 Okunma Dünyanın en büyük gecekondusu: İsrail... 20 Mart 2024 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar