Kara yazı

“Birleşik Arap Emirlikleri personeli yetişkin erkeklere dahi tecavüz ettiler. Burayka Koalisyon Üssü’nde zorla alıkonulanlara elleri ve gözleri bağlı ve çıplakken cinsel saldırı yapıldı, tecavüz edildi....

“Birleşik Arap Emirlikleri personeli yetişkin erkeklere dahi tecavüz ettiler. Burayka Koalisyon Üssü’nde zorla alıkonulanlara elleri ve gözleri bağlı ve çıplakken cinsel saldırı yapıldı, tecavüz edildi. Bir Ahmet Hapisanesi’ni ele geçiren Birleşik Arap Emirlikleri güçleri tutuklulara cinsel saldırı yaptı…”

Bu tespitler, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Yemen Raporu’nda yer alıyor.

2015 yılı Mart ayında Suudi Arabistan öncülüğünde Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Fas, Senegal, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri bir koalisyon gücü oluşturdular. Koalisyonu ABD ve İngiltere de destekledi. Yemen’e yapılan operasyonlarda bugüne kadar resmi rakamlarla 7 binden fazla sivil hayatını kaybetti. Hastaneler, okullar, düğünler, cenazeler vuruldu. Şu anda 29 milyon nüfuslu Yemen’de 22 milyondan fazla sivil, insani yardıma muhtaç durumda; bunların 11 milyonu ise acil insani yardıma muhtaç. Suudi Arabistan ve ortaklarıyla birlikte açlık, susuzluk, kolera başta olmak üzere salgın hastalıklar Yemen’i kuşattı. Çocuklar askere alınıyor. İşkence ve tecavüz son derece yaygın. Ülkenin birçok bölgesine yiyecek, su, ilaç ulaştırılamıyor. Yemen, insanlığın gözü önünde can çekişiyor. Suudi Arabistan ve dostları ABD’den satın aldıkları yüz milyarlarca dolarlık silahlarla Yemen’de ölüm kusuyor.

Myanmar’daki insani krizde değişiklik yok… BM OHCR’nin raporunda 1 milyona yakın Rohingyalı Müslümanın en temel insani ihtiyaç ve haklardan mahrum kaldığı ifade ediliyor. Myanmar Hükümeti ve Ordusu, Müslümanları tehcire, öldürmeye devam ediyor. İşkence yaygın. Genç kızlara sistematik şekilde tecavüz edildiği rapor ediliyor. Dünya bu krizi de sadece izliyor.

Burundi’deki iç karışıklıklar nedeniyle 500 bin insan evini terk edip komşu ülkelere sığındı. Burundi’de cinayet, işkence, tecavüz, açlık ve salgın hastalık kol geziyor. Dünya Burundi’yi de sadece seyrediyor.

Güney Sudan aynı şekilde…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne yapmalı? 15 Nisan 2024 | 611 Okunma Gazze’de bayram sabahı 12 Nisan 2024 | 77 Okunma Kaybetme korkusuyla kaybetmek 08 Nisan 2024 | 772 Okunma “Kahvemizi içer, tiyatroyu seyrederiz” 05 Nisan 2024 | 919 Okunma Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı 29 Mart 2024 | 444 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar