10 soruda Afrin harekâtı

1. Türkiye neden Afrin’e harekât düzenliyor?Suriye’nin kuzeyinde ABD güdümünde PKK/PYD kontrolünde bir terör devleti oluşturulmak isteniyor. Bu terör kuşağının uzun vadede İskenderun’dan Kandil’e...

1. Türkiye neden Afrin’e harekât düzenliyor?

Suriye’nin kuzeyinde ABD güdümünde PKK/PYD kontrolünde bir terör devleti oluşturulmak isteniyor. Bu terör kuşağının uzun vadede İskenderun’dan Kandil’e kadar uzatılması planlanıyor. Esed rejiminin göz yumması, ABD’nin eğitim ve silah desteği sayesinde PKK/PYD Afrin ve Kobani olarak adlandırılan iki bölgeyi kontrolü altında tutuyor ve genişlemeye çalışıyor. Türkiye ise en başından itibaren böyle bir oluşuma izin vermeyeceğini ifade ediyor. Afrin harekâtı işte bu projeyi bozmak için yapılıyor.

2. Afrin Türkiye için tehdit mi?

Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan terör kuşağı Türkiye için açık tehdit teşkil ediyor. 40 yıldır mücadele ettiğimiz ve 50 bin kişinin ölümüne neden olan PKK terör örgütü, ABD’nin açık desteği ile Suriye’de devletleşmeye çalışıyor. Bu gerçekleşirse, Türkiye’nin Suriye sınırı tamamen PKK kontrolünde olacak. Uzun vadede bu oluşum İskenderun’dan Akdeniz’e açılmak isteyecek ve Doğu/Güneydoğu’dan toprak iddiasında bulunacak. Suriye’nin kuzeyindeki oluşum, Türkiye’nin bugünü ve geleceği için açık tehdit oluşturuyor.

3. PKK ve PYD farklı yapılanmalar değil mi? PYD DAEŞ’e karşı savaşmıyor mu?

PYD, PKK’nın Suriye kolu ve bunu gizleme ihtiyacı duymuyor. PYD’nin kullandığı semboller, sloganlar, organizasyon yapısı birebir PKK ile aynı. PYD kontrolü altındaki bölgelerde devasa Öcalan posterleri asılıyor, Öcalan lider olarak kabul ediliyor. PYD Kandil’den yönetiliyor ve PKK üst düzey yöneticileri sık sık Suriye’de görülüyorlar. PYD’nin DAEŞ’e karşı savaştığı iddiası, terörü meşrulaştırmak için kullanılan bir bahane. 2017’de DAEŞ teröristlerini otobüslere bindirip Suriye’den çıkaran da PYD oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doku uyuşmazlığı 22 Nisan 2024 | 3.572 Okunma Nazlı seçmen günlerinde siyaset 19 Nisan 2024 | 1.701 Okunma Ne yapmalı? 15 Nisan 2024 | 616 Okunma Gazze’de bayram sabahı 12 Nisan 2024 | 79 Okunma Kaybetme korkusuyla kaybetmek 08 Nisan 2024 | 773 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar