McDonald’s, Starbucks, Burger King ve FG

ABD’li yazar Thomas Friedman, “sınırları içerisinde McDonald’s olan iki ülke birbiriyle savaşmaz” tezini ortaya atmıştı. Şu ana kadar sanırım bu tezi yanlışlayan bir savaş çıkmadı....

ABD’li yazar Thomas Friedman, “sınırları içerisinde McDonald’s olan iki ülke birbiriyle savaşmaz” tezini ortaya atmıştı. Şu ana kadar sanırım bu tezi yanlışlayan bir savaş çıkmadı. Ayrıca literatüre girmiş “McDonald’slaştırma” kavramının, ekonomik olmanın ötesinde kültürel ve sosyolojik bir değişimi de ifade ettiği çok açık.

ABD’nin küresel markaları sadece ürün satmazlar. McDonald’s ve Burger King sadece hamburgerci, Starbucks sadece kahveci, Apple sadece telefoncu, CocaCola ya da Pepsi sadece içecek değildir. Bu küresel markalar, aynı zamanda ABD’nin kültür ve yaşam tarzı ihracının taşıyıcılarıdır.

Bulundukları her ülkede, McDonald’s, Burger King, Starbucks, Apple gibi markaların mağazaları adeta ABD’nin diplomatik misyonları gibidir. Bu markaların ve mağazaların dokunulmazlıkları vardır ve ABD büyükelçilikleri ya da konsoloslukları kadar korunurlar. Birçok ülkede ABD karşıtı gösteriler, ABD misyonlarının önü kadar bu mağazaların da önünde yapılır; kimi zaman mağazalar taşlanır ama daha ileriye asla gidilmez. Daha ileriye gidilmesi, bu mağazaların korunamaması, o ülke ile ABD arasında yüksek gerilim anlamına gelir.

İşte Türkiye ile ABD arasındaki gerilim tam da böyle bir küresel ABD markasının “dokunulmazlık ihlalinden” kaynaklanıyor.

FG (Fetullah Gülen), ya da FETÖ, Amerika Birleşik Devletleri’nin ürettiği, 40 yılı aşkın bir süre üzerine yatırım yaptığı, tıpkı McDonald’s, Burger King, Starbucks, Apple, CocaCola, Pepsi, Marlboro gibi dünyaya ihraç ettiği ve gözü gibi koruduğu küresel markadır.

Diğerleri hamburger, kahve, bilgisayar, kola, sigara ve telefon satıyor; peki FG markası ne satıyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne yapmalı? 15 Nisan 2024 | 544 Okunma Gazze’de bayram sabahı 12 Nisan 2024 | 77 Okunma Kaybetme korkusuyla kaybetmek 08 Nisan 2024 | 771 Okunma “Kahvemizi içer, tiyatroyu seyrederiz” 05 Nisan 2024 | 919 Okunma Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı 29 Mart 2024 | 444 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar