Arapların gözüyle Türkiye

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye üniversitelerinden mezun olanları kendi ülkelerinde bir araya getiriyor ve mezunların dernek kurmaları için öncülük yapıyor....

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye üniversitelerinden mezun olanları kendi ülkelerinde bir araya getiriyor ve mezunların dernek kurmaları için öncülük yapıyor. Afganistan’dan sonra Lübnan’daki mezun buluşmasına da, Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı göreviyle katılma imkanım oldu. YTB Başkanı Mehmet Köse ve ekibiyle birlikte hem mezunlarla buluştuk hem de Beyrut Büyükelçimiz, TİKA, Anadolu Ajansı, Yunus Emre Enstitüsü ve THY yetkilileri ile Lübnan’ı, bölgeyi ve Türkiye ile ilişkileri değerlendirdik. Beyrut’ta, Lübnanlı politikacılar ve aydınlarla da son gelişmeleri konuşma fırsatımız oldu.

Sadece Lübnan’ın değil, tüm Arap dünyasının Türkiye’ye bakışını 1. Dünya Savaşı sonrası yapılan kurgu şekillendiriyor. 100 yıl önce Ortadoğu’da sınırları çizen İngilizler, Araplarla Türklerin arasına husumet tohumları ekebilmek için yoğun propaganda faaliyeti yürüttüler. Osmanlı Devleti’nin asırlarca Arap coğrafyasını işgal ettiği ve sömürdüğü yalanını ders kitaplarına bile yerleştirdiler.

Türklerin geçmişte egemen oldukları birçok ülkede yapıldığı gibi, Arap ülkelerinde de, Arap milliyetçiliği “Türk düşmanlığı” üzerinden inşa edildi.

Türkiye’nin Cumhuriyet dönemi dış politikası da İngilizlerin husumet tohumları ekme politikalarını destekler nitelikte gelişti.  “Araplar bizi sırtımızdan vurdu” söylemiyle şekillenen dış politikamız Türkiye’nin kapılarını Doğu ve Güney’e tamamen kapattı. İsrail’in tanınması, ya da Lübnan iç savaşında Hristiyanlara silah yardımı yapılması gibi yanlışlar da Araplarla Türkiye’nin arasını açtı.

AK Parti iktidarı döneminde İslam coğrafyasıyla ve Araplarla yeni bir sayfa açıldı. Ancak AK Parti’nin, İslami değerlere saygılı ve halkın taleplerine duyarlı bir hareket olarak seçimle iş başına gelmesi, Filistin davasında samimi ve dik duruşu, Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu sokaklarında bir kahramana dönüşmesi, otoriter Arap yönetimlerini tedirgin etti. Türkiye’nin Arap coğrafyasına yönelik dış politikası köklü şekilde değişmiş olsa da, Arapların Türkiye’ye bakışında milim değişiklik gözlenmedi, hatta kimi ülkelerle, örneğin Mısır’la ilişkiler daha da kötüye gitti.

Arap halkları arasında Türkiye’ye yönelik büyük bir sevgi ve hayranlık var. Geldiğimiz nokta, Arap politikacıların da Türkiye’ye bakışının değiştiğini gözlemliyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nazlı seçmen günlerinde siyaset 19 Nisan 2024 | 1.667 Okunma Ne yapmalı? 15 Nisan 2024 | 615 Okunma Gazze’de bayram sabahı 12 Nisan 2024 | 77 Okunma Kaybetme korkusuyla kaybetmek 08 Nisan 2024 | 772 Okunma “Kahvemizi içer, tiyatroyu seyrederiz” 05 Nisan 2024 | 920 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar