Yetmez ama hayır!..

MHP’nin “ikinci başbuğu” Devlet Bahçeli, partisinin başında kalmasını -şimdilik- sağlayan Tayyip Erdoğan’a diyetini ödüyor. Başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliği...

MHP’nin “ikinci başbuğu” Devlet Bahçeli, partisinin başında kalmasını -şimdilik- sağlayan Tayyip Erdoğan’a diyetini ödüyor. Başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliği için gerekli 330 oyda AKP’nin eksiğini anlaşılan MHP’nin “lider sözü dinleyen” milletvekilleri tamamlayacak. Bahçeli’nin son açıklaması bu kararın kesinleştiğinin ipuçlarını fazlasıyla taşıyor. 
Firaklı bir gerekçe de bulmuş. Başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişikliği teklifinin AKP tarafından Meclis’e getirilmesini öğütlüyor ve ekliyor: 
“... Anayasa değişiklik teklifi TBMM Genel Kurulu’nda ya 367 sınırını aşarak kanunlaşacaktır ya da 330 eşiğinin üstünde kalarak referandum yoluyla milletin kararına sunulacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi Türk milletinin vereceği her karara saygılı ve bağlıdır...” 
Oylamada 367 sınırının aşılmasının mümkün olmadığını Bahçeli de biliyor. 317 AKP milletvekiline 40 MHP milletvekilinin tümü de destek verse 367 çıkmayacak. Kaldı ki 40 MHP’li içinde “Başkanlık sistemine ııh” diyecek epey siyasetçi var. Ancak Başbuğlarının buyruğundan çıkmayacak ve 330 sınırının aşılmasını sağlayacak kadar MHP milletvekili de var. 
Yani önümüzdeki ilkbaharda yine bir referandum var. 
Bahçeli’nin, “Türk milletinin vereceği karara saygı” dediği de zaten bu. Referandum olacak. Seçmenlerin yarısından fazlası başkanlık sistemine “evet” diyecek. Recep Tayyip Erdoğan başkan olacak; Devlet Bahçeli de muhaliflerini susturarak, olmadı ihraç ederek MHP’nin başında kalacak. 
Hesap bu ve bundan ibaret. 
Kuşkusuz MHP’nin (Devlet Bahçeli’nin diye de okunabilir) AKP’ye, yani Tayyip Erdoğan’a teslim olduğu algısını önlemek için MHP kanadından “Biz parlamenter sistemden yanayız” yollu açıklamalar geldi, gelecek de. 
Dahası “AKP’nin kamuoyu araştırmasında başkanlığa evet diyecekler yüzde 40 çıkmış” yollu çürük bilgiler yayarak itiraz edeceklerin gazını almaya da çalışacaklar. 
Boş verin. Bir yol kazasına uğramazsa Tayyip Erdoğan önümüzdeki ilkbaharda “Beni başkan yapıyor musunuz, yapmıyor musunuz. Evet mi hayır mı” diye soracak. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eyvah, yaşasın, ben yine gidiyorum 09 Eylül 2018 | 4.827 Okunma 25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018 | 3.355 Okunma (Siyasal) İslam ve demokrasi 15 Ağustos 2018 | 6.318 Okunma Hem İslam hem demokrasi mi, ya İslam ya demokrasi mi? 13 Ağustos 2018 | 8.223 Okunma Garo Paylan’la imam olmamak için... 12 Ağustos 2018 | 3.773 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar