İlk tur kaybedildi ikinciye bakalım

Gelin “sayıların soğuk diliyle” 24 Haziran’a ve sonrasına bakalım. 24 Haziran’a partiler kendi cumhurbaşkanı adayları ile gidiyorlar. Bu artık kesin. AKP zaten belliydi. CHP, cuma günü...

Gelin “sayıların soğuk diliyle” 24 Haziran’a ve sonrasına bakalım.
24 Haziran’a partiler kendi cumhurbaşkanı adayları ile gidiyorlar. Bu artık kesin.
AKP zaten belliydi. CHP, cuma günü açıklayacak(mış). Saadet Partisi dün açıkladı, Temel Karamollaoğlu dedi. İYİ Parti günler öncesinden “ille de kendi adayımı çıkaracağım” diye diretti, ortak aday arayışını sonlandırdı. HDP’nin adayı da belli, Selahattin Demirtaş. Yakında parti kararıyla resmileşir.
Demek ki 24 Haziran’da yani, “başkan” seçiminin ilk turunda ya AKP Reisi kıl payı da olsa seçilecek ya da yüzde 50+1’i bulamayacak ve seçim ikinci tura kalacak.
Bu saatten sonrası muhalefetin başarısı öncelikle “yüzde 50+1”i önlemekle sınırlı.
Kötümserlik saçmayalım. AKP Reisi’ni yüzde 50+1’in altında tutmak mümkün.
Kamuoyu araştırma şirketleri kendi meşreplerine göre epey farklı oy oranları yayımlıyorlar. Ama yine de muhalefet partilerine yakıştırılan oy oranlarının en düşüklerini bile alıp, alt alta yazıp toplarsak yüzde 50’ye epey yaklaşılıyor.
Keza AKP Reisi’nin şu andaki oy oranı da MHP takviyesine rağmen yüzde 50’ye ulaşmıyor.
Demek ki önümüzdeki 52 günlük seçim çalışması (propagandası demedim, çalışması dedim) döneminde tembelliğin her türünden sıyrılmış bir muhalefet, başkan seçimini ikinci tura erteleyebilir.
Kimse muhalefetin cumhurbaşkanı adaylarından birinin (herhangi birinin) ilk turda yarıyı önde bitirip yüzde 50+1’e ulaşacağını umarım ummuyordur.
Her parti kendi adayı ile seçime girdiğinden ilk turda tek kişinin kazanması olasılığı pek zayıf. Hele muhal...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eyvah, yaşasın, ben yine gidiyorum 09 Eylül 2018 | 4.827 Okunma 25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018 | 3.355 Okunma (Siyasal) İslam ve demokrasi 15 Ağustos 2018 | 6.318 Okunma Hem İslam hem demokrasi mi, ya İslam ya demokrasi mi? 13 Ağustos 2018 | 8.225 Okunma Garo Paylan’la imam olmamak için... 12 Ağustos 2018 | 3.773 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar