Demokrasisiz cumhuriyet

İran İslam Cumhuriyeti, (Kuzey) Kore Halk Cumhuriyeti, Mısır Arap Cumhuriyeti, Irak Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti... Daha sayayım mı? Gerek var mı? *** Cumhuriyet en kestirme tanımıyla “halkın...

İran İslam Cumhuriyeti, (Kuzey) Kore Halk Cumhuriyeti, Mısır Arap Cumhuriyeti, Irak Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti...
Daha sayayım mı?
Gerek var mı?

*** Cumhuriyet en kestirme tanımıyla “halkın iktidarı” demek. Yani iktidarı aristokrasinin, rahiplerin, imamların, emirlerin, sultanların, kralların, padişahların elinde tuttuğu devlet değil.
İyi de o zaman yazının başında sayıp döktüğüm “cumhuriyet”ler ne menem cumhuriyetlerdir?
Ya da sahiden cumhuriyet midirler?
Soruya sağlıklı bir cevap üretmek için bir cumhuriyetin “olmazsa olmazları”nı doğru tanımlamamız; kavramı bileşenlerine ayırıp değerlendirmemiz gerekiyor.
Örneğin cumhuriyetle yönetilen bir devletin yurttaşları farklı dinsel inançlara sahip kümelerden oluşuyorsa ve orada devletin dizginleri farklı dinsel inançlardan sadece birine bağlı güçlerin elindeyse o devlet sakat, eksik, kusurlu bir cumhuriyettir.
Örneğin cumhuriyetle yönetilen bir devletin yurttaşları farklı etnik kökenlerden gelen kümelerden oluşuyorsa ve orada devletin dizginleri tek bir etnik kökenden gelen yurttaşların elindeyse o devlet sakat, eksik, kusurlu bir cumhuriyettir.
Örneğin cumhuriyetle yönetilen bir devletin yurttaşları farklı ideolojik ve siyasal görüşlere sahiplerse ve fakat o devlette bir tek parti iktidarı varsa o devlet sakat, eksik, kusurlu bir cumhuriyettir.
Örneğin cumhuriy...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eyvah, yaşasın, ben yine gidiyorum 09 Eylül 2018 | 4.827 Okunma 25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018 | 3.355 Okunma (Siyasal) İslam ve demokrasi 15 Ağustos 2018 | 6.318 Okunma Hem İslam hem demokrasi mi, ya İslam ya demokrasi mi? 13 Ağustos 2018 | 8.225 Okunma Garo Paylan’la imam olmamak için... 12 Ağustos 2018 | 3.773 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar