Cennet de var, cennetin anahtarları da

Bugünkü Cumhuriyet’in tam ortasına denk gelen bu iki sayfada Tırmık dışında kalan bütün alan tek bir habere ayrıldı: Cennet Belgeleri… Cennet dedikse öteki dünyadaki değil, bu dünyadaki cennet. Yani vergi...

Bugünkü Cumhuriyet’in tam ortasına denk gelen bu iki sayfada Tırmık dışında kalan bütün alan tek bir habere ayrıldı: Cennet Belgeleri
Cennet dedikse öteki dünyadaki değil, bu dünyadaki cennet. Yani vergi cennetleri. Bu cennetlerin kapılarını açan büyülü anahtara da “off-shore şirketler” deniyor.
Bugünle birlikte beş, belki de altı gün boyunca yeryüzünün belli başlı vergi cennetlerini ve o cennetlerde kimlerin hesaplarının bulunduğunu okuyacak, off-shore şirketlerin belki yasalara uygun ama ahlakla ilişkilerinin epey karanlık olduğunu gözleyeceksiniz.
Bu çok değerli ve çok zorlu gazetecilik çalışması Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyum’unca (ICIJ) kotarıldı. Bu çok kapsamlı çalışmada dünyadaki 96 medya kuruluşundan 382 gazetecinin alın teri, göz nuru, meslek hüneri ve inadı yatıyor.
Cennet Belgeleri Alman Süddeutsche Zeitung, Fransız Le Monde, İngiliz The Guardian, Amerikan New York Times, İngiliz BBC gibi dünyanın en saygın medya kuruluşlarının da aralarında bulunduğu 67 ülkeden 96 medya kuruluşunda aynı anda yayımlanıyor.
Bunlardan biri Cumhuriyet.
Geçen salı, İsviçre’den bizim duruşmayı izlemeye gelen yabancı bir meslektaşa kostaklanarak bu yazı dizimizden söz ettim; yeryüzünün en saygın gazeteleri arasında yer aldığımızı ima edip şişindim. Dudak büktü it oğlu it, sonra da konuştu:
- Seni anlamak zor Engin. Niye şaşırıyorsun anlamıyorum. Sen her sabah güneş doğudan doğunca şaşırıyor musun? Bu listede Türkiye’den Cumhuriyet olmayacaktı da kim olacaktı?
Vay be!..
Biz önemli ve değerli...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eyvah, yaşasın, ben yine gidiyorum 09 Eylül 2018 | 4.827 Okunma 25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018 | 3.355 Okunma (Siyasal) İslam ve demokrasi 15 Ağustos 2018 | 6.318 Okunma Hem İslam hem demokrasi mi, ya İslam ya demokrasi mi? 13 Ağustos 2018 | 8.225 Okunma Garo Paylan’la imam olmamak için... 12 Ağustos 2018 | 3.773 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar