New York Notları

Bura bizim eski memleket! New York’da 7 yıl yaşadım, ruhu hala içimden çıkmadı. Bu yüzden şu ya da bu vesileyle bu şehri ziyaret etmek, bende “Bayramda bizim köye gidiyoruz” hissi uyandırır....

Bura bizim eski memleket! New York’da 7 yıl yaşadım, ruhu hala içimden çıkmadı. Bu yüzden şu ya da bu vesileyle bu şehri ziyaret etmek, bende “Bayramda bizim köye gidiyoruz” hissi uyandırır. Gürültüsüne, metrosuna, bakkalına, insanlarına, enerjisine ve her şeyden öte, burada yaşayan yeğenlerime, tek kelimeyle ”hastayım.”

Şehirde her geldiğimde yeni trendler, yeni icatlar var. Bakın bu kez nelere gözlemledim:

BROOKLYN YÜKSELİYOR: Bizimkiler uzunca bir süredir Brooklyn’de yaşıyor. Daha sakin, ev fiyatları açısından daha makul ve kentin insan dokusundaki renkliliği daha iyi yansıtıyor. Manhattan’dan daha sakin, daha sahici bir yer. Ama ufak bir alan değil: Manhattan’ın 2.5 katı büyüklüğünde dev bir ilçeden söz ediyoruz. Tamamen Siyah mahalleler, gençlere hitap eden Cihangirvari semtler, Ortodoks Yahudilerin ve hatta Wall Street’de çalışan zenginlerin yaşadığı farklı mahalleler var.
AMERİKA’DA EV FİYATLARI : Amerika’da ekonomik krizin bittiği, ev fiyatlarındaki yükselişten belli. Manhattan artık erişilemez ölçüde pahalı. Bu yüzden genç aileler hızla Brooklyn’e taşınıyor; ancak buraları da son 4 yılda tam 2 katına çıkmış. Kızkardeşim ve eşi, bir süre önce Brooklyn’in havalı semtlerinden Fort Greene’deki dairelerini satıp siyahların yaşadığı ve henüz tam mutenalaşmamış Bed-Stuy’da geniş bir ev aldı. Buraya gelirken biraz çekiniyordum; ama siyah mahallenin atmosferi, çok hoşuma gitti. Tam bir Dolapdere havası var. İnsanlar güleryüzlü. Sokaktakiler yoldan geçerken, ”Merhaba”, ”Nasılsınız” diyor. Hava açınca herkes Brooklyn evlerinin ön merdivenlerinde takılmaya, müzik dinleyip sohbet etmeye başlıyor. Bayıldım buraya.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaklaşan facia 06 Eylül 2018 | 19.994 Okunma Yalancı bahar mı ikinci bahar mı? 30 Ağustos 2018 | 13.716 Okunma Bu mu devlet aklı? 26 Ağustos 2018 | 15.966 Okunma Lale Devri bitti! 23 Ağustos 2018 | 14.784 Okunma Mutsuzluk beter umutsuzluk daha beter 19 Ağustos 2018 | 10.293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar