‘Aptal olma tabii ki ekonomi’

Farkında mısınız, CHP uzun zamandır ilk kez iktidarın koyduğu gündemin peşinden giden değil, gündem yaratan bir parti konumunda. Ön seçim, emekliye ikramiye, seçim beyannamesi derken bir anda kendimizi CHP konuşurken...

Farkında mısınız, CHP uzun zamandır ilk kez iktidarın koyduğu gündemin peşinden giden değil, gündem yaratan bir parti konumunda. Ön seçim, emekliye ikramiye, seçim beyannamesi derken bir anda kendimizi CHP konuşurken bulduk. Sahi nasıl?

Sorunun cevabı, Maslak’taki havalı dev plazalardan birinin 9’uncu katında gizli. Geniş bir ofis burası. Duvarlarda çizilmiş “Milletçe Alkışlıyoruz” logosu; farklı odalarda laptoplarında çalışan insanlar var. Minimalist bir mekân; sanki o gün tutulmuş, hemen yerleşilmiş ve birkaç saat içinde terk edilebilir bir hava veriyor.
İşte burası CHP’nin reklam üssü...
CHP her seçimde iyi kötü bir reklam şirketiyle çalıştı. Ama bu sefer ahbaplar, tanıdıklar, genel merkezdeki gönüllüler değil; deneyimli reklamcılardan oluşan 35 kişilik profesyonel bir ekip yaratmışlar. Medyada sadece Ali Taran ismi öne çıksa da Taran dışında içerideki odalardan her biri birer ufak ajans gibi çalışıyor: sosyal medya, strateji geliştirme, halkla ilişkiler, tasarım-grafik.
Buradaki seçim koordinasyon ekibinin başında Mehmet Bekaroğlu var. Medyada fazla öne çıkmasa da aslında Refah Partisi kökenli siyasetçi, CHP’nin bu kampanyada sosyal demokrat köklerine dönmesi ve ”sosyal yardımları” öne çıkarmasının arkasındaki beyinlerden. Bekaroğlu’yla kampanyanın nasıl şekillendiğini konuşuyoruz. Hedef kim? ”Türkiye’de 17 milyon yoksul insan var. 11 milyon emekli var. Bunlardan 8 milyonu 1000 TL’nin altında kazanıyor. 6 milyon asgari ücretli var...” diye söze başlıyor. Orman köylülerinden, çiftçilerden söz ediyor. 30 saniye içinde verdiği rakamlar çarpıcı. Alt alta koyduğunuzda Türkiye nüfusunun yarısına tekabül eden ve şu zamana kadar CHP’nin ”kapsama alanı dışında kalan” kesimlerden söz ediyoruz...
Bekaroğlu, CHP’nin ilk kez bu insanlara ”dokunmaya” başladığını anlatıyor: ”CHP artık konuşuluyor. AKP tabanı bile ‘Kalkınma’ tamam ama sosyal adalet yok’ diyor. Bu insanlar bu zamana kadar CHP’yi dinlemiyorlardı. Şimdi dinliyorlar. CHP seçimi rakibiyle polemikler üzerinden değil, hükümetin eksiği üzerinden götürecek. Ekonomi ve ekonominin insanlara değen tarafı...”
Aklıma, Bill Clinton’a seçim kazandıran meşhur cümle geliyor. Clinton, 1992’de baba Bush’a karşı adayken dış politika gibi konularda hayli tecrübesizdi. Strateji ekibi, seçmenin neye göre oy verdiğini tartışırken, kampanyanın başındaki ünlü reklamcı James Carville masadakilere ”It’s the economy stupid!” diye bağırıyor. Ekonomiden yürümek, tecrübesiz Clinton’a seçim kazandırıyor. O gün bu gündür ”Aptal olma tabii ki ekonomi!” anlamına gelen bu söz, ABD siyasi literatürüne giriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaklaşan facia 06 Eylül 2018 | 19.994 Okunma Yalancı bahar mı ikinci bahar mı? 30 Ağustos 2018 | 13.715 Okunma Bu mu devlet aklı? 26 Ağustos 2018 | 15.966 Okunma Lale Devri bitti! 23 Ağustos 2018 | 14.784 Okunma Mutsuzluk beter umutsuzluk daha beter 19 Ağustos 2018 | 10.293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar