Bayramsa, bayramınız mübarek olsun!  

Dünyanın kan gölüne döndüğü şu zaman diliminde bayramsa bayramınız mübarek olsun. Kanlı yüreklerin kınalı ellere dönüşmesi dualarımız. Arife günleri annelerimiz ellerimize kına...

Dünyanın kan gölüne döndüğü şu zaman diliminde bayramsa bayramınız mübarek olsun. Kanlı yüreklerin kınalı ellere dönüşmesi dualarımız. Arife günleri annelerimiz ellerimize kına yakardı. Şimdilerde ise yüreklerde kınalar…

İnsanlar, insanlık tarihi boyunca gücünden, azabından korktukları, kötülüklerden koruyacağına inandığı, iyiliklerini umdukları, dualarına icabet edeceği düşüncesine kapıldığı, kendisinden üstün gördüğü varlıklara kurbanlar adamıştır. Bu kurbanlar ile öncelikle inandıkları gücün gazabından korunacak, sevgisini hak ederek korktuklarından emin olacaklardı. Kendi yapamadıklarına karşı korunmuş olacaklardı. 

İlk kanlı eylem ilk iki evlat arasında olmuştu. Hz. Adem ve eşinin iki oğlunun durumu Maide suresinin 27. Ayetinde anlatılır. Kurban adadıkları, birini kurbanının kabul, diğerinin kabul olmadığı, kabul olmayanın kıskançlığından dolayı öldürme planları yaptığı ve kurbanı kabul edilen kardeşinin ayetin devamında söylediği sözler takip etmişti: “Allah Yalnız kendine saygılı olanların kurbanını kabul eder.”

Bizleri doru yola götürecek, suya susamış gönüllere hidayet sunacak kitabında Hak Teala şöyle buyurmuştur: “Onların ne etleri, ne de kanları Allah'a ulaşır; ona ulaşacak olan sizin takvanızdır. Onları bu şekilde sizin hizmetinize verdik ki Allah'ın yol göstermesine karşılık tekbir getiresiniz. Sen güzel davrananlara müjde ver. ” (Hac 22/37)

Aklı baliğ olmuş her birey, yerlerin, göklerin hatta kedisinin yegane sahibinin ve yaratanın, konuştuğu diliyle ne derse desin Allah olduğunu bilir. Yalnız başına kaldığında, başı sıkıştığında, ölümle burun buruna geldiğinde, illa başarmayı istediğinde, hastalandığında dualarına icabet edecek olan mevkiinin Allah olduğunu çok iyi bilir.

Lakin kendine güvenen insan, içinden gelen sesi bastıracak, kalbindeki bu duygularının üzerini örtecek, gözünü ve gönlünü hakikate kilitleyecekti. Halbuki yürekler her şeyin sahibinden gelecek bütün emirlere açıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Herkes evlenir ama aile olamaz! 30 Ağustos 2018 | 500 Okunma Mutlu anne mutlu anlar yaşatır! 25 Ağustos 2018 | 272 Okunma Medeniyet dediğimiz tek dişi kalmış canavar mı? 16 Ağustos 2018 | 153 Okunma Şiddetin her türüne ‘hayır’ 09 Ağustos 2018 | 102 Okunma Zahmet olmadan rahmet olmaz! 02 Ağustos 2018 | 251 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar