Aile Okulu Projesi (3)

Aile, iç huzurunu yakalamış bireylerin birbirlerinden her konuda destek alması, birbirlerinin örtüsü olması, hayırda birbirleriyle yarışıp, birbirlerine dayanması, biri gidince diğerinin ayakta duramaması, biri...

Aile, iç huzurunu yakalamış bireylerin birbirlerinden her konuda destek alması, birbirlerinin örtüsü olması, hayırda birbirleriyle yarışıp, birbirlerine dayanması, biri gidince diğerinin ayakta duramaması, biri olmayınca öbürünün de yarım kalmasıdır.      

Hayat uzun bir yoldur. Yolculuk da ancak iyi bir arkadaşla çekilir. Hayatın ağır yükünü kendi başına yüklenmek zordur. Yükü paylaşmayı, yalnız kalmamayı ve zamanla oluşan istekleri tatmin etmeyi istemek her insanın arzusudur. Evlilik, yolda yalnız kalmamak için önemlidir. Lakin yaşanan olumsuzlukları görmek gençlere evlilikte geri adım attırmakta ve daha fazla düşündürmektedir.

Evlenecek her aday evleneceği kişinin nasıl olacağını düşünür. Bu haklı düşüncesine bin bir korku katarak, hayatta yaşayabileceği en güzel duyguları erteler. Her anımız bir imtihan anıdır. Evlilik te en büyük imtihanlardan biridir. İmtihanda başarılı olmak ancak imtihanda çıkabilecek sorulara önceden çalışmakla mümkündür.

Aile Okulu Projesi imtihan öncesi evlilik imtihanına hazırlayıcı mahiyettedir. Evlilik arabasına binmeden önce verilecek ehliyeti vermeyi arzulamaktadır. Evlenecek çiftleri evlilik öncesi olabilecek kazalara karşı tedbir aldırmaktadır.

Yirmi genç ile interaktif bir şekilde gerçekleştirdiğimiz projemiz, 10'lık dersten oluşmaktadır. Her modül, diğer modülü konu yönü ile bağlayıcı şekilde devam ederken, devamlı katılımı hedeflemektedir. Dünyaya imtihan endeksli geldiğini düşünen her gence, aile imtihanında başarılı olma yönlerini tecrübeleri eşliğinde birbirinden değerli eğitimcilerin sunumu ile vermektedir.

Haftalık olan program öncesi, derse hazırlık mahiyetinde çalıştay tarzında uygulamaların yanında her ders öncesi grup çalışması, rol dağılımı, skeçler, çeşitli oyunlarla gençlerin fikirleri alınmakta, anlam dünyalarına girilmek istenmektedir.

Kaliteli yaşamda en önemli olgu olan kimlik, kişilik ve karakter eğitiminin akabinde aynı dünyanın iki zıt kutbunun üyesi olan kadın ve erkek olgusudur. Kadın ve   erkek olarak yaratılmamızdaki hikmet birbirlerini dengelemek içindir.

Doğru eşi seçebilmek, tanıma yollarını göstermek, medyanın etkisini bilmek önemlidir. Her konuda denklik olması, anlaşabilmek için en önemli olgulardan biridir. Nişan dönemi evlilik dönemi değil, kararı bir daha gözden geçirme dönemidir. Zira evliliğe nişan alınmıştır. Yaşanılabilecek sorunları düşünmek ve doğru çözümler üretmek için bu dönem çok önemlidir.

Beraberliğin meşruluğu için nikahın şartları bilinmelidir. Mehir de asla unutulmamalıdır. İsrafı ve masrafı bol olmayan düğün, mutlu evliliğe geçişin garantisi gibidir. Sonrasında artık evliliğin yolunda gitmesi için gayret içine girmenin metotları verilmelidir. Kadın ve erkeğin rolleri belirlenmeli, sınırlar net çizilmeli ve herkes duracağı yeri iyi bilmelidir.

Eşlerin aralarındaki ilişkilerin sağlamlaştırılması, sevgi – saygı - güven çemberi içinde sorunların çözülmesine yardım edilmesi, sorunlar öncesi ve sonrası rehberlik edilmesi de bu projenin kapsamı içindedir. Doğru iletişim kurulmaması anlaşamamanın en büyük nedenidir. Kadınlar ne söyler, erkeler neler anlar, erkekler ne söyler kadınlar ne anlar bilinmelidir.

Ailede problemler ve çözüm yollarında aile içi sorunlar ve  sorun çözme becerileri kazandırılmalıdır. Para kazanan ve artık haklarını bilen ve almak isteyen kadına verilecek teminatlar da olmalıdır. Ortak kazançlar ve ortak kararlar olmalıdır. Aile içi şiddet, şiddeti önleme yöntemleri, medyanın aileye etkileri, stres ve zaman yönetimi boşanma hukuku da bilinmelidir.

Nihayetinde medeniyetin bittiği, insanların çirkefleştiği anlar ailelerin boşanma anıdır. Zira bütün kötü anılar öne serilmektedir. Borçsuz yaşamanın insan ve aileye getirisi göz önünde bulundurularak kanaatkar olup, gösterişten uzak olmak hakkında bilgilendirilmelidir.

Ailede en büyük sorun olan, ayrılma için yeterli mazeret olan tabu konumuz cinsellik ayrıca önem arz etmektedir. Hasılı; gençler öğrenmek istedikleri sorulara cevap bulmalıdır.

Siz değerli okuyucularım! Aile okulunda evlenmeden önce gençlere daha ne anlatılabilir? Sizden gelen önerileri bekliyorum…

 

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Herkes evlenir ama aile olamaz! 30 Ağustos 2018 | 500 Okunma Mutlu anne mutlu anlar yaşatır! 25 Ağustos 2018 | 272 Okunma Medeniyet dediğimiz tek dişi kalmış canavar mı? 16 Ağustos 2018 | 153 Okunma Şiddetin her türüne ‘hayır’ 09 Ağustos 2018 | 102 Okunma Zahmet olmadan rahmet olmaz! 02 Ağustos 2018 | 251 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar