'Veba'dan 'Koronavirus'a

Semtimizdeki marketlere şöyle bir baktım. Raflar boşalmamış. Alkollü temizlik malzemeleri yok tabiî. Kolonya meselâ; o kısım boş. Uzun vadeli saklanacak yemeklik malzemeler var.

Çoklukla akşamları, koronavirus Türkiye'ye girmeden öncekine göre, marketler kalabalık. İnsanlar kasalarda kuyruk. Sepetler tıkılı. Bir ekmek, bir süt gibi günlük ihtiyaçlarını alanlar, o sepetlerin boşalmasını beklerken sıkılıyorlar. Bazen öndekinden izin istiyorlar! Çocuklar bir iki aburcuburla kuyrukta beklerken pek sıkılmıyorlar, arkadaşlarıyla yarenlik ediyorlar. Hatta yerlerini bir öncekine tembihleyerek koşuşturdukları bile oluyor.

Dünyada salgın hastalıkların nelere yol açtığını biliyor muyuz? Salgın hastalıklar savaş kaybettirmiş ve savaş kazandırmıştır. Veba (tâun) en yaygın hastalıktı. Ebüssuûd Efendi (Öl. 1574) fetva bile vermiş. Tâundan kaçmaya şer'an izin olup olmadığı soruluyor. O da "Hak Teâlâ'nın kahrından lütfuna sığınmak niyetiyle câiz olacağı" fetvasını veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar