'Türkistan Kaygısı'

Bugün kitap günümüzde "Türkistan Kaygısı" üzerinde duracağım.Kitabın üst başlığı "Doğu Türkistan'ın İlk Devlet Başkanı Alihan Töre'nin Hatıratı". (T&K...

Bugün kitap günümüzde "Türkistan Kaygısı" üzerinde duracağım.

Kitabın üst başlığı "Doğu Türkistan'ın İlk Devlet Başkanı Alihan Töre'nin Hatıratı". (T&K Yayınları).

Çin Hükûmeti'nin "Sincan" dediği Doğu Türkistan, Uluğ Türkistan'ın bir parçası. Divanü Lügati't-Türk'ün yazarı, Kaşgarlı Mahmut, Kutadgu Bilig'in yazarı Balasagunlu Yusuf (Yusuf Has Hâcib) bu yöreden.

Çin yönetimini anlamak çok güç. Neden insanları "başkalaştırma"ya zorluyor! Doğu Türkistanlılar Uygur, Kazak... Aynı kökten gelen, çatısı "Türk" olan insanların vasıfları Çin'den tamamen ayrıdır. Sen "özerk" dedikten, kendi dillerini kullandırdıktan, içeride kendi yönetimlerini kurdurduktan sonra halkın üzerine gitmenin bir adı var ama burada demeyeceğim!

"Teröristler"le, insanî hak talep edenleri aynı kefeye koyarsanız, işte böyle dünya ayağa kalkar.

Şunu samimiyetle söylüyorum: Rusya'daki gibi kendiliğinden bir ayrılma olmadıktan sonra Çin'den, şu zaman için, bir bağımsızlık talebi boş ve gereksiz. Bu tür talepler, Pekin'i istenmeyen tedbirlere zorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar