PKK ile mücadele İran'sız olmaz!

Yine yüreğimiz yandı. Üç şehit verdik. Biri yüzbaşı, ikisi uzman çavuş. Bir yarbayımız da yaralı. Van Çatak'ta harekât başlatılmıştı. Harekâtı başlatan biziz. Pusuya...

Yine yüreğimiz yandı. Üç şehit verdik. Biri yüzbaşı, ikisi uzman çavuş. Bir yarbayımız da yaralı. Van Çatak'ta harekât başlatılmıştı. Harekâtı başlatan biziz. Pusuya mı düştük? Ayrıntı gelmedi. Bilemiyoruz.

Van, İran'la sınır. Van'ın aşağısı Hakkâri. Hakkâri'nin hem İran'la hem Irak'la sınırı var.

Doğu Beyazıt'ta da Iğdır'da da saldırıyorlar. Daha yakın zaman Doğu Beyazıt'ta İran sınırından ateş açtılar; iki şehit verdik.

İran sınırından ateş açtıklarına göre, sınır hâkimiyeti PKK'da. Biliyor musunuz, Doğu Beyazıt'ın hemen ötesi, İran tarafı Maku. Dere boyu uzanan şehir silme Türk.

(Kısa bilgi: Ünlü İngiliz Şarkıyatçı Edward Granville Browne (1862-1926), 1887-1888'de, İran'a yaygın hastalıkları araştırmak için seyahat ettiğini belirtir. İran'a Trabzon, Erzurum, Doğu Beyazıt üzerinden gider. Türkiye'de gördüklerini, yaşadıklarını da yazmıştır. Burada "İran'da yaygın hastalıkları araştırma"ya dikkatinizi çekmek istedim. Bütün dünya koronavirüsün pençesinde, İran da. Bu Browne mühim isim. Sonra, 1876'da kurulan "Mesâil-i Şarkiye Cemiyeti" (Şark Meseleleri Cemiyeti) üyesi olacaktır. Bu cemiyetin 1910'da, reis-i sânîler (ikinci başkanlar) sıralamasında Prof. Edward Browne de yer alır. İkinci reisler arasında Prof. Vambery de, Damat Ferit Paşa da vardır. Browne, seyahatnamesinde, yolculuk sırasında yemeklerini yapması için Trabzon'dan bir aşçıyla anlaşır. "Orta yaşlı olan bu şahsın adı Ömer idi. Fakat İranlılar Şiî mezhebinden olup Ömer adından hoşlanmadıkları için, hizmetçimizin adını değiştirdim, kendisine, İranlıların gözünde kutsal ve saygın sayılan Ali ismini taktım." der.)

Bu bilgilere niye giriyorum? Sıkıntı Şiîlik-Sünnîlik meselesi. Geçmişi hiç deşmeyelim. İran'ın sınırımızın hemen ötesi Türklerin yerleştiği alanlar. Anadolu sahasında Şiîlik zuhur edince, -Alevîliği ayrı tutalım- Payitaht'ın baskısı arttı. Ve Türkmen aşiretler İran'a doğru yol aldı. Zamanında dizi olarak da kitap olarak da ayrıntıları yazdık. Tekrarlamayacağım.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar