Mübadele... Gelin tanış olalım

Öteden beri Yunanistan'la Türkiye arasında sıkı dostluğun gerektiğine inanır ve yazarım. Rumlar ve Türkler iç içe iki toplumdur. Hatta göçürülen Hristiyanların bir kısmı Türk... 1923-1924...

Öteden beri Yunanistan'la Türkiye arasında sıkı dostluğun gerektiğine inanır ve yazarım. Rumlar ve Türkler iç içe iki toplumdur. Hatta göçürülen Hristiyanların bir kısmı Türk... 1923-1924 mübadelesinde Ortodoks olup olmama esastı.

Mübadele antlaşması, Lozan'da, 30 Ocak 1923'te imzalandı. 96. yıldayız.

Eski tarihlerde Kapadokya diye bilinen, Orta Anadolu'da, Niğde-Nevşehir-Karaman-Konya-Kayseri havalisinde Hristiyan Türkler yaşamışlardı. Türkçeden başka bir dil bilmezlerdi ve dinî karakterdeki eserlerini Grek alfabesiyle Türk dilinde yazarlardı. Hepsi Yunanistan'a yollanmıştır.

Yunan araştırıcılara bakarsanız Karamanlılar Yunan'dır. Anadolu'ya Türklerden önce gelmişlerdir. Yunanlı veya Romalı (Bizanslı) olduklarının şuuruna varmayanlardır. Türkler, onların dillerini zorla değiştirmişlerdir.

Şu bir gerçek ki; Türkler kimsenin dilini, dinini zorla değiştirmemiştir. Türk olduğum için bunu söylemiyorum. Bütün araştırıcılar, kimseye dilini, dinini değiştir diye baskı yapmadığımızda birleşirler.

Ben, değiştirdi, değiştirmedi; baskı yapıldı, yapılmadı üzerinde durmuyorum. Niye böyle oldu da demiyorum. Mevcudun kabulü ve birbirini anlama, birbiriyle yakınlaşma, herkesin kendi inancında, kendi dilinde gereğini yapma esastır benim için. Elbette çevre etkisi olacaktır. Elbette ister istemez kesif bir kültür sizi kuşatacak ve giderek kimliğinizi çokluğa uyduracaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 173 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 602 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 267 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 335 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 591 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar