MEB kafa yormalı

Bir makaleye göz atmıştım... "Bildirişim" kelimesi karşıma çıktı. Sık sık geçiyor. TDK sözlüğünde "bildirişim" nasıl açıklanıyor biliyor musunuz "haberleşme, komünikasyon"...

Bir makaleye göz atmıştım... "Bildirişim" kelimesi karşıma çıktı. Sık sık geçiyor. TDK sözlüğünde "bildirişim" nasıl açıklanıyor biliyor musunuz "haberleşme, komünikasyon" kelimeleriyle! Başka sözlüklere baktım:  "Bildirişim" karşılığı "İletişim" yazıyor. "İrtibat" mı, demek istiyorlar? Tarihin süzgecinden geçmeyen kelimelerle konuşmaya, yazmaya zorlanıyoruz.  Kelime uydurma bir inatlaşmaya dönüştü.

Prof. Dr. Berke Vardar'ın bir makalesine rastladım. Başlığı şöyle: "Bildirişim İşlevi, Alan Kavramı ve Terim Öğretimi".

Berki Vardar, Fransız Dili ve Edebiyatı okutuyordu. Uydurma dilin yılmaz savunucularındı. Rahmetli hocam Prof. Dr. Faruk K. Temurtaş, "Üniversite senatosunda fikrini açıkladığında da uydurukça konuşuyor, sözlerinden bir şey anlaşılmıyor." demişti.

Makalesinden bir cümle: "... sürekli biçimde bildirişimi kolaylaştırmayı ya da Belli toplumsal ekinsel bağlamlarda doğal olarak kullanılan dil dizgelerinin..."

Ne anladınız? İçi boş kelimeler kullanılmıştır. Mantık yürütmek mümkün görünmüyor. Daha neler kullanmış bakalım:

"Sözlüksel birimler... yapısal özellikler... uscul uygulamalar... karşı bakışımlı... kullanılma olasılığı bulunan durumsal birimler... izleklerin işlevsel nedenlerle ve gereksinimlerle..."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar