Laiklik istismarı ne ki?

R. T. Erdoğan, Edirne'de, CHP'ye yüklendi. "Laiklik istismarı"ndan bahsetti:"Bu ülke, tüm renkleriyle, tüm zenginlikleriyle, tüm farklılıklarıyla 82 milyon vatandaşımızın ortak vatanıdır. Bu ülkede herkes...

R. T. Erdoğan, Edirne'de, CHP'ye yüklendi. "Laiklik istismarı"ndan bahsetti:

"Bu ülke, tüm renkleriyle, tüm zenginlikleriyle, tüm farklılıklarıyla 82 milyon vatandaşımızın ortak vatanıdır. Bu ülkede herkes, diğerlerinin hakkına, hukukuna saygılı olmak şartıyla dilediği gibi inanabilir, dilediği gibi yaşayabilir, dilediği gibi iş yapabilir, dilediği gibi düşüncelerini ifade edebilir. Türkiye'yi bu yaşam tarzı, laiklik istismarından kurtarmanın vakti gelmiştir."

(Kahire'ye gittiğinde, Müslüman Kardeşler iktidarına "laiklik" dersi vermişti gerçi...)

"Saray fetvacısı" Prof. Dr. Hayrettin Karaman'ın "Din istismarı" başlıklı yazısını okuduğunuzda R. T. Erdoğan'ın asıl ne demek istediğini anlıyorsunuz:

"Laikliği din edinmiş laikçiler ile İslam'ı laikleştirmeye çabalayanlar öteden beri dini 'İnanç, ibadet ve ahlak' çerçevesine hapsetmek ve hayatın diğer alanlarının din ile alakasını kesmek (dini siyasetten, devletten, dünyadan... ayırmak) isterler. Onlara göre hukuk, siyaset, ekonomi, sosyal düzen, estetik, bilim, hayat tarzı medeniyet, kültür, dinin etki ve müdahale alanı dışında kalır. Bu alanları insanlar kendi akıl, bilgi ve arzularına göre düzenlerler ve yaşarlar. Eğer bir kimse çıkar da bu alanlara giren bir konuyu dine dayandırarak açıklar, sınırlar, düzenler, 'caizdir, değildir' derse 'dini istismar' etmiş, alanının dışına taşırmış ve ona kötülük etmiş olur."

Hayrettin Karaman, umut ettiklerini yazıyor. Geriye dönüp Ak Parti iktidarının 17 yılını bir gözden geçirsin; "İslâmcı" iktidar ne kadar mesafe almış, bir izah etsin. Her biri ayrı İslâm mucidi, her biri bir diğerine çelme takan, her biri bir diğerini kuytuda yakalasa tepesine çöken tarikatların/cemaatlerin hüküm sürdüğü; hükûmet edenlerin, tarikat/cemaat şeflerinin, önceki seçimde olduğu gibi, destek bildirilerini dört gözle bekledikleri bir "düzen"de, hakkın yerini bulduğunu -başka makalelerinden de biliyoruz- yazabiliyor. Büyüğümüzdür... Art niyetli diyemeyiz ama, Reis'e duyduğu hususî sevgi ve hayranlığın gözüne perde indirdiğini, etrafını görmesine mâni olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar