Kimlik siyaseti

Siyaset sosyoloji üzerine isim yapan Jan Berting, Kimlik Siyaseti Krizler İnşalar Aktörler kitabında kimliği birleştirici ve ayrıştırıcı yönlerin tahlil ediyor.  (Çev. Prof. Dr. Hüsamettin İnanç, Bilge Kültür Sanat Yayınları, 224 s.).

Yaşadıklarından yola çıkarak çarpıcı bir örnek verir. Yıl 1940. Almanlar Hollanda'yı işgal eder:

"O sabah memleketim olan Vlissingen'de (Flushing) hepimiz, Lutvvaffe'nin Stkas adı verilen bombardıman uçaklarının ürpertici ve kulak parçalayıcı gürültüsüyle erkenden uyandık. Pazar sabahı, şiddetli hava akınlarından sonra, annem ve babam maruz kaldığımız vaziyeti tartışmaya başladılar ve ne­ticede Flushing'de kalmanın çok tehlikeli olduğu sonucuna var­dılar. Fakat ne yapabilirdik? (...) An­nem, babam, 5 ve 13 yaşındaki kız kardeşlerim ve o zaman dokuz yaşında olan benden ibaret olan beş kişilik ailemiz komşu köye doğru yürümeye başladık. Öğleden sonra, diğer sığınmacılarla birlikte köye ulaştık. Kö­yün yerel ahalisi evlerinin önüne çıkarak bize bakıyorlardı. Babam köyün yerlisi pek çok kadın gibi geleneksel Kalvinist elbiseleri giymiş bir köylü kadına yaklaştı ve geceyi evlerinde geçirip geçiremeyeceğimizi sordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar