İlk dönem eğitim ve maliyemiz

Tarihçi Kitabevi'nden sıcağı sıcağına iki kitap. "Sıcağı sıcağına" dememin sebebini kitapların adlarını okuyunca anlayacaksınız. Biri "eğitim"le, diğeri "maliye"yle ilgili. Şu anda...

Tarihçi Kitabevi'nden sıcağı sıcağına iki kitap. "Sıcağı sıcağına" dememin sebebini kitapların adlarını okuyunca anlayacaksınız. Biri "eğitim"le, diğeri "maliye"yle ilgili. Şu anda ülkemiz iki meselede çok sıkıntılı. İktidar, eğitimde bütün kapıları imam hatiplere, cemaatlere, vakıflara açacağım derken, eğitimi ana gayesinden, ilimden, çağımızdan uzaklaştırdı.

Malî meselelerde, halkın cebi delik. Hesaplar tutmuyor, işsizlik, görülmemiş oranda arttı.

İki kitap da İstiklal Savaşı dönemindeki, eğitim ve malî faaliyetlere dair. Hiçbir şey yokken, ülke işgal altındayken, yedi düvelle savaş bütün hızıyla sürerken bir taraftan da geleceğimizi hazırlıyoruz.

Zeki Sarıhan, "1921 Maarif Kongresi"ni, Sevim Dabağ "İstiklal Savaşı'nın Mali Kahramanı Hasan Fehmi Ataç"ı yazmışlar.

Zeki Sarıhan'ın çalışmalarını bilirim. Yayınlarının ağırlığı eğitim üzerinedir. (Tartışmalı konuları ele aldığını da belirtmeliyim.)  

1921 Maarif Kongresi'den daha önce ben de bahsetmiş ve Dergâh'ta çıkan İsmayıl Hakkı'nın (Baltacıoğlu) bir yazısından alıntı yapmıştım. (İsmayıl Hakkı, "Ölenlerin Felsefesi", Dergâh, C. II, S. 13, 20 Ekim 1921).

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 173 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 602 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 267 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 335 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 591 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar