Görülmek istenmeyen Babacan

"Başörtüsü" mücadelesi veren bir "Babacan"dan bahsedeceğim. Bir zaman bayraklaştırılan "Babacan"ın neden görülmek istenmediğini tahmin edeceksiniz.

Babacan'dan önce, onu etkileyen bir başka ismin az bilinenleri üzerinde duracağız. O isim birkaç gün önce 81 yaşında hayata veda eden Şule Yüksel Şenler.

Şenler, "Şulebaş"ın öncüsü. Bu örtü, başı sımsıkı sardığı için önce "sıkmabaş" diye biliniyor. Altı yıllık bir aradan sonra 1976'da yazarlığa dönen Şule Yüksel Şenler için, o tarihte Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir yorumda "Bu muharrire hanım 'sıkmabaş' modasının Türkiye'deki ilk öncülerindendir." ifadesi kullanılıyor ve yeniden başladığı yazarlığına dair ilk yazısının girişi veriliyor. Gazetenin "muharrire" demesi, haber yorumda da ifade ediliyor; ince alay.

Şenler, orta ikiden ayrılmış. Bir Ermeni terzi yanında kalfalığa kadar yükseliyor. Avrupa moda dergilerinden araştıra araştıra "Şulebaş"ı tasarlıyor. Geçen gün Anadolu'da bir ilçemizde kuaför tabelasında rastladım, "başörtüsü şekli verilir." gibi bir yazı. Demek ki, bu da bir "sanat" hâline gelmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar