Gazetecilere baskı geri teper

Gazetecilere illâ ceza verecekler. Hem ceza verdiler hem dışarı saldılar. Arkadaşımız Murat Ağırel, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç'ı altı ay dört duvar arasında tuttular. Ceza...

Gazetecilere illâ ceza verecekler. Hem ceza verdiler hem dışarı saldılar. Arkadaşımız Murat Ağırel, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç'ı altı ay dört duvar arasında tuttular. Ceza veril(e)meyeceğini hâkimler de biliyor ama konjonktür işte... Madem bu kadar içerde tuttuk, bari ceza verip salalım, demiş olmalılar. Hiçbir surette gazetecilerin cezayı gerektirecek bir vaziyetleri yok. Yaptıkları malûmu ilâmdı. (Murat çok şükür dışarıdasın. Geçmiş olsun. Gözlerinden öperim.)

Gazeteciler, galiba, AİHM Başkanı Robert Ragnar Spano'nun yüzü suyu hürmetine bırakıldılar. AİHM Başkanı geçen hafta Adalet Bakanlığı'nın davetlisi olarak Türkiye'deydi. Yaptığı açıklamalar epey ses getirdi.

R. T. Erdoğan'ın adlî yılın açılışındaki konuşmasında "adalet" vurgusu dikkat çekiciydi. Kulak tıkanamazdı. Yarım ağız da olsa gazetecilerin salıverilmesi inşallah bir başlangıçtır.

Gazetecilere baskı yapan, konuşana baskı yapan, fikrini söyleyeni içeri atan her zaman kaybetmiştir. Bırakın gazeteci gazeteciliğini, siyasetçi siyasetçiliğini yapsın. Halkın ağzına fermuar çekilmesin; insanlar konuşsun. Bütün dünya ülkemizde "adalet"i görsün. AİHM'ye bir dosya dahi gitmesin.

Geçen gün kitaplarıma baktım ve şaşırdım... Hiç aklıma gelmemişti. "Üç Tarz-ı Siyaset ve Tartışmalar" kitabımız meselâ... Yusuf Akçura, hâlâ tartışılan Osmanlıcılık, İslâmcılık, Türkçülük üzerine yazdığı uzun makalesini Mısır'da çıkan "Türk" gazetesinde, 1904'te, ancak imzasız yayınlıyor. Ona cevap veren Ali Kemal'in -Türk gazetesini o çıkarıyordu- makalesi de imzasızdı. Hüseyinzade Ali "A. Turanî", Ahmet Ferit Tek ise "Ferid" imzasını kullanmıştı. Başka cevaplar da buldum gazetede; onlar da imzasızdı.  Devir "Ulu" diye göklere çıkarılan II. Abdülhamit devri. Kazananlar kimler? Fikirlerini söyleyenler.

İstanbul'da, 1921-1923 yılları arasında 42 sayı çıkan Dergâh dergisinin hemen her sayısında yazılar kırpılmış, sansürlenmiş, bazı makaleler hiç konmamıştı. İstanbul işgaldeydi. İngilizler söz geçiriyorlardı. Dergâh, Millî Mücadele'yi destekleyen yayınlar yapıyordu ve başı çeken de Yahya Kemal'di. O da, derginin yazı işleri müdürü Mustafa Nihat Özön'ün dediğine göre, hapsedilme korkusuyla Bulgaristan'a gidiyor ve aylarca orada kalıyor, yazılarını oradan gönderiyordu. (Bu derginin tamamını Dr. A. Zeki İzgöer'le birlikte yeni harflere aktardık. 3 cilt. TTK Yayını.) Kazananlar kimler? Millî Mücadele'yi yürütenler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar