En Osmanlıcı Ali Kemal!..

Yahya Kemal, Siyasî ve Edebî Hatırılar'ında, "Ahmed Naim Bey" başlığı altında şunları yazar: "1918 mütarekesi olunca Naim Bey, sarahatle, Ferid Pasa safına geçti.

Darülfünunun [Üniversitenin], milliyetçi unsurları­na karşı düşman tavırları takındı. Bir küçük müddet fakülte reisi oldu. Hatta fakültenin milliyetçi müder­rislerini çıkarmak vazifesiyle mükellef olduğu hâlde, tasfiye komisyonu namını alan komisyona girdi. Diğer arkadaşlarımızla beraber beni de ihraç etmeyi teklif eden komisyon, Ali Kemal'in Maarif Nazırı olmasıyla dağıldı."

Yahya Kemal, Ahmed Naim'le arkadaştır. O, "Türk Müslümanlığı" diyeceğim bir tavır içinde, Ahmed Naim ise, "Türk" deyince nevri dönüveriyor. Yahya Kemal'in anlattığına göre; Ahmed Naim bir nevi "ihtida" ediyor, sonra kendisine hak verdiğini söylüyor.

Burada meselem Ahmed Naim değil; ara ara bahsediyoruz ondan. Sabilürreşad'da, zamanında, yazdığı reddiyeleri hâlâ kafa bulandırmak, "Türk düşmanlığı"nı körüklemek için bir dayanak olarak kullanıyorlar maalesef.

Bir başka "aykırı" isme, Ali Kemal'e gelmek istiyorum. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar