Daha fazla demokrasi... Nasıl? Açıklar mısınız?

Başkanlığın manifestosunu yazmış Prof. Dr. Burhan Kuzu dostumuzla daha yeni milletvekiliyken, daha "başkanlık" yeni yeni tartışılırken kendisiyle uzun bir röportaj yapmıştım.Burhan Bey'in karşısında da...

Başkanlığın manifestosunu yazmış Prof. Dr. Burhan Kuzu dostumuzla daha yeni milletvekiliyken, daha "başkanlık" yeni yeni tartışılırken kendisiyle uzun bir röportaj yapmıştım.

Burhan Bey'in karşısında da CHP'den henüz milletvekili olmamış, bir özel üniversitede ders veren eski kürsü arkadaşı Prof. Dr. Süheyl Batum'la da konuşmuş ve iki mülâkatı da bu gazetede yayınlamıştım. O sayıları bulup pasajlar almam lâzım. Tartışmalarda ne netice çıktığını, şimdi "başkanlık" derken neyle karşılaştığımızı görelim, isterdim.

Süheyl Bey, Burhan Bey'in aksine parlamenter sistemde ısrarcıydı.

Başkanlığın "babası" Burhan Kuzu, yeni açıklamasında, milletvekili yapılmadığı için kırgınlıkla söylemiş de olabilir ama bir "bilen" olarak bir hakikatin altını çizmiştir. Yeni rejim için "Ne deve, ne kuş" demiştir:

"Benim başkanlık modelindeki arzu ettiğim parlamento modeli, dar ya da daraltılmış bölge dediğimiz ve vatandaşı birinci elden tanıyan, bilen vekillerin yer aldığı bir modeldi. Lidere bağımlı değil; vatandaşa bağımlı vekiller olması lâzım. Bu çok temel bir eksiklik. Bu hâliyle ne deve, ne kuş oluyor."  

Bu sözü 2016'da ilk kullanan Süheyl Batum'dur: 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar