Biçerdöver festivali!

"Biçerdöver Uğurlama Festivali" duydunuz mu? İlk defa Yozgat'ın Yerköy ilçesinde düzenleniyor. (Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesini birlikte düşünmeliyiz. Yerköy'le arasında 5 km.lik mesafe...

"Biçerdöver Uğurlama Festivali" duydunuz mu? İlk defa Yozgat'ın Yerköy ilçesinde düzenleniyor. (Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesini birlikte düşünmeliyiz. Yerköy'le arasında 5 km.lik mesafe hemen hemen kapandı.) Yeni Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz, seçimden önce söz vermişti. Sözünü tuttu. "Biçerdöver Uğurlama Festivali" düzenledi.

Yerköy biçerdöver memleketi desek yeridir. Yerköy ve Çiçekdağı'nda ve köylerinde en az 1500 biçerdöver var. Mayıs ayı girerken Yerköy ve köylerinden biçerdöverler, peş peşe, güney illerimize doğru yol alır. Güney illerimizde ekinler daha erken yetişir... Sonra İç Anadolu hasadı başlar, sonra doğu illerimize sıra gelir. Ayçiçeği hasadı için Trakya'ya geçilir. Biçerdöverler Türkiye'nin birçok bölgesini dolaşır. Bilinmeyeni açıklayayım... Belki başka illerden, ilçelerden gidiyordur ama daha çok Yerköy-Çiçekdağı'dan gittiği söyleniyor... Rusya ve Ukrayna'nın da ekinini bu iki birleşik ilçelerimiz biçiyor. Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz'la konuştum. Samsun'dan gemilerle bu ülkelere geçiliyormuş.

Türkiye'de tarımı, akıl almaz uygulamalarla neredeyse dibe vurdurdular. Fiyatlar aldı başını gidiyor, halkın bir gıdası kalmıştı; onu da ağızlarından çekip aldılar.

Yerköy, doğup yetiştiğim yer olduğu için, bunları anlatmıyorum. Tarımla ilgili nerede, nasıl bir faaliyet olursa, yazmalıyız, duyurmalıyız, teşvik etmeliyiz.

Başka böyle festival olup olmadığına baktım... İlk festival. Haberde, "Biçerdöverler, ilçe sanayi sitesi bölgesinden konvoy halinde Haşim Kılıç Mahallesi İstasyon Meydanı'na giriş yaptı." Bilgisi yer alıyor.

Sanayi deyince...  Sanayi sitesindeki atölyelerde, biçerdöverin 400 aksamı üretiliyormuş. Önayak olunsa biçerdöver fabrikası bile kurulabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 173 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 602 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 267 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 335 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 591 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar