Namık Kemal'in 'subliminal' mesajı!

Tekirdağlılar Namık Kemal'e sahip çıktılar. Namık Kemal Lisesi ile Namık Kemal Derneği birlikte "Hürriyet" adıyla "Namık Kemal Özel Sayısı"nı çıkardı. Büyük boy 20 sayfa. Bu gazetede...

Tekirdağlılar Namık Kemal'e sahip çıktılar. Namık Kemal Lisesi ile Namık Kemal Derneği birlikte "Hürriyet" adıyla "Namık Kemal Özel Sayısı"nı çıkardı. Büyük boy 20 sayfa. Bu gazetede Namık Kemal'i her yönüyle öğreniyorsunuz. "Hürriyet", o büyük vatan şairinin Ziya Paşa ile birlikte Avrupa'da çıkardığı gazetenin adıdır. Birinci ve sonra İkinci Meşrutiyet'e giden yolun darvazası (büyük kapısı) Namık Kemal ve Genç Osmanlılar'ın iştiyakla savunduğu bu kavramdır.

Tekirdağ ve Namık Kemal... Ne alâkası var?  Namık Kemal, 178 yıl önce, 21 Aralık 1840'ta Tekirdağ'da doğmuştur.

Onun, Vatan Yahut Silitsre oyunu, zamanında çok tartışılmıştır. Bu eser, romantizmle hamasetin birleşimidir. Âşık olan bir kız (Zekiye) ve kızın aşkını karşılıksız bırakmayan bir erkek (İslâm) oyunun kahramanları... Ama aşkın üstünde bir kavram var ki o da "vatan".

Zekiye, pencereden gizlice odasına giren İslâm'dan "sevgi" sözleri duymak ister ama İslâm, "aşk odası"nda Zekiye'ye "Vatan" nutku çeker! Sonunda vatan uğrunda ölmeye gideceğini söyler; "Vatanını sevmeyen bir adamdan hayır bekleme!" der.

Zekiye ona uyar, dünyada ve ahirette İslâm Bey'e bağlı kalacağına dair söz verir.

Sonuç itibarıyla Zekiye de erkek kılığına girer ve Silistre'nin savunmasına koşar. İkisi cephede karşılaşırlar. Ölümüne savaşmışlardır. Önce vatan, sonra aşk... Mutlu son: Evlilik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar