Din-siyaset çorbası

Türkçe ezan tartışmalarını ben uzatmıyorum. Siyasîler uzattıkları için biz de meselenin esasının ne olduğunu ortaya koymaya çalışıyoruz.Türkeş'in "Türkçe ezan" ve...

Türkçe ezan tartışmalarını ben uzatmıyorum. Siyasîler uzattıkları için biz de meselenin esasının ne olduğunu ortaya koymaya çalışıyoruz.

Türkeş'in "Türkçe ezan" ve "Türkçe Kur'ân"a dair sözleri farklı yorumlanıyor. Bu sözler 17 Temmuz 1960'ta sarf edilmiştir. Alparslan Türkeş, en yetkili isimdi. Başbakanlık Müsteşarı'ydı, Darbeden sonra bu makam Başbakanlık makamı yerine geçiyordu. Birinci makam Org. Cemal Gürsel'indi. O Millî Birlik Komitesi (MBK) Başkanı idi.

Bir şeye dikkatinizi çekmek için ayrıntıya giriyorum. Meselenin önü bilinmezse, tartışma tek noktaya ve tek kişiye irca edilir, yanlış yola girilir.

Mevzuya geçmeden önce bir tarihi hatırlatacağım: Türkeş ve Orhan Kabibay'ın başını çektiği 14'ler, 58 yıl önce bugün (13 Kasım 1960), Cemal Gürsel'in imzasıyla MBK üyeliğinden çıkarılmışlar ve yurt dışına sürülmüşlerdir. 13 Kasım bir dönüm noktasıdır. Sonra siyasî hâdiseler farklı gelişecektir.

Kaçamak yol takip etmeyeceğiz ve te'vile gitmeyeceğiz.

Şunu bilmeliyiz: Darbe yapanlar Demokrat Parti'yi indirmişlerdi. "Atatürk inkılâpları"nı koruma esastı. Türkeş, ilerisi için emeller besliyordu ve MBK'nın hâkim fikrine karşı bir tavır alamazdı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar