Bakü'yü kim kurtardı?

Türk Ordusu Bakü'yü Rus, Ermeni ve İngilizlerin işgalinden kurtardı. Tarih: 15 Eylül 1918.28 Mayıs 1918'de Azerbaycan müstakil bir devlet. Gence'de kurulmuş, henüz Bakü'ye girilmemişti. Bakü Bolşevik, Ermeni-Taşnak...

Türk Ordusu Bakü'yü Rus, Ermeni ve İngilizlerin işgalinden kurtardı. Tarih: 15 Eylül 1918.

28 Mayıs 1918'de Azerbaycan müstakil bir devlet. Gence'de kurulmuş, henüz Bakü'ye girilmemişti. Bakü Bolşevik, Ermeni-Taşnak güçlerinin elindeydi. 

100 yıl önce, Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa komutanlığındaki "Kafkas İslâm Ordusu" (Turan Ordusu) Bakü'yü işgalcilerden temizledi.

Azerbaycan'ın bağımsızlığı 23 ay sürmüştür. Lenin özellikle Azerbaycan'ı istemiş ve Bolşevikler ülkeyi işgal etmişlerdir. Komünistliğin aslında casusluğu nasıl perdelediğini Bakü'nün işgali en bariz bir şekilde gösterir.

(Şimdiki komünistlerimiz alınmasınlar! Eskiler gibi kimsenin kulu kölesi olmayacaklardır. Bizim gibilere sadece "Allah hidayete erdirsin!" demek düşer. 12 Eylül öncesi komünist militanlarla karşı karşıyaydık. Neler yaşadık neler! Şişirilen isimleri biliyoruz. Hiçbiri kahraman falan değil. Şimdi, komünistleri kullanacaklar yok. Üstelik uyandılar ve eskilere göre daha akıllılar. Gençlere, birinde afiş asarlarken, birinde de bir üst geçitte bildiri dağıtırlarken sembolik yardımda bile oldum. Onların nazarında "faşist!" olduğumu da söyledim! O anlarda aynı hedefi gözetiyorduk. Komünizmi aracı olarak kullanacak bir Kuzey Kore kaldı. Küba var ama Kastro gittikten sonra ondan umutlu değiller. Bizimkiler de artık bir avuç. Eh, o kadarcık çeşnimiz olacak!)

Azerbaycan'da Ruslar, içerideki komünistlerin desteğiyle Musavat Partisi lideri Mehmet Emin Resulzade'nin Cumhurbaşkanı olduğu Azerbaycan Cumhuriyeti'ni yıkıyor. Ardından Neriman Nerimanov'a (kadın değil erkek) Bolşeviklere bağlı hükûmet kurduruluyor. (Nerimanov, komünistti ama şahsiyetliydi. Sonra gözden düştü. 1925'te öldü. Muhtemelen öldürülmüştür.) 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar