Dilimize neşter gerek

Yeni Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk'un dil meselesine el atması gerekir.Recep Tayyip Erdoğan'ın Nihat Sami Banarlı'nın "Türkçenin Sırları"nı tavsiye ettiğinden bahsetmiştim. Reis'in Türkçe...

Yeni Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk'un dil meselesine el atması gerekir.

Recep Tayyip Erdoğan'ın Nihat Sami Banarlı'nın "Türkçenin Sırları"nı tavsiye ettiğinden bahsetmiştim. Reis'in Türkçe üzerine de sözleri vardır. Atsız'dan farklı düşünmüyor:

"Nihat Sami Banarlı'nın Türkçenin Sırları kitabında belirttiği gibi, 'ketebe, yektebu' Arapçadır, fakat 'mektep, kâtip' bizimdir, Türkçedir. Tarih içinde kazandığımız her kelime, her kavram bizimdir, Türkçedir... Yeni kelimelerimiz olsun, ama tarih içinde yoğrulmuş, anlamlar kazanmış kelimeleri unutmayalım."

Atsız'dan dün vermiştim. Devam edelim (A. B. Ercilasun'nun Atsız kitabından.):

"Bizde ise böyle dil zevki gibi noktalara aldıran yok. 'İnkılâp' yeri­ne uydurulan 'devrim' ile 'hayat' yerine uydurulan 'yaşantı' hiç şüphesiz Türkçeyi hiç bilmeyen cehele-i fecerenin karîha-i sabîhasından çıkmış­tır." ... "... uydurma ve iğrenç 'tilciklerle, 'tüm'lerle, 'ya da'larla konuşan kültür maskaraları..." (Ötüken 59, Kasım 1968: 3-4).

"Her taşın altında komünist arayanlardan değiliz. Fakat Türkçeyi yıkmaya çalışan akımın Türkiye'de Moskofçular tarafından nasıl destek­lendiğini her günkü gazete yazılarında görüyoruz. Türkçenin kaidelerine, zevkine, selikasına tamamiyle aykırı düşen uydurmaca kelimeler yetmi­yormuş gibi bir de cümle yapısını tersine çevirerek Türkçeyi Turan dil grubundan ayırmak gibi hain ve iğrenç bir düşünce alıp yürümüştür." (Ötüken 60, Aralık 1968: 3).            

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar