Güncellenmiş İslâm!

 "İslâmcı" hükûmet zamanında, insanlar kesin hatlarla ayrılıyor. "Bizim mahalle", "sizin mahalle" sınırlarına derin hendekler kazılıyor!Ülkemizin değeri 11 genç hanımı uçak kazasında...

 "İslâmcı" hükûmet zamanında, insanlar kesin hatlarla ayrılıyor. "Bizim mahalle", "sizin mahalle" sınırlarına derin hendekler kazılıyor!

Ülkemizin değeri 11 genç hanımı uçak kazasında kaybettik. Özel uçaktı... Pilotları bile hanımdı. Paraları var; bir kutlama için bir başka ülkeye kendi uçaklarıyla gidiyorlar. Tabiî, şu netameli günlerde daha hassas olmaları beklenebilirdi. Her gün ama her gün şehit haberleri geliyor, minik minik yavrular yetim, gencecik hanımlar dul kalıyor. Kiminin karnı burnunda. Bunu hatırlatmam herhâlde kimseye dokunmaz. İnternette "Oh olsun!" der gibi öyle şeyler yazılmış ki, "İslâm" adına hicap duyuyorsunuz. İnsanı kazanmalı mıyız, yoksa ötekileştirmeli miyiz? İslâmda "tebliğ" nedir? Bunun cevabını biliyorlar mı? 11 genç hanımın ailelerinin ne vaziyette olduğunu tahmin bile edemezsiniz. Acılarını paylaşmamız gerekirken, yazılanlar "vahşete çağrı"dır. Allah esirgesin! Demek ki İslâm yanlış öğretiliyor.

İslâm için "güncelleme" kavramını kullanan siyasî R. T. Erdoğan. Hemen ardından, "güncelleme"den ne anladığını, M. Âkif'in mısralarıyla açıkladı: "Doğrudan doğruya Kur'ân'dan alıp ilhamı, / Asrın idrâkine söyletmeliyiz İslâmı".

Anahtar ifade "asrın idrâki"... "Asır"dan kasıt "medenî dünya"nın o anki vaziyetidir. Âkif "İçtihat kapısı açık tutulmalıdır." demeye getiriyor. Şiirin bütününde de çok açık söylüyor. Yalnız "Medenî dünya" deyince iş çetrefilleşiyor; "Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar" mısrası da Âkif'in.

Güncelleme ince ayar gerektiriyor. Avrupa'nın bir yüzü "medeniyet", bir yüzü "haçlı".

R. T. Erdoğan, "güncelleme" meselesini, hemen her konuşmasında açma ihtiyacı hissediyor. "Cemaat-tarikat" yapılanmaları "güncelleme"yi ihtiyatla karşılar; çünkü, onların varlığı "statüko"ya bağlı. Şartlar değişir, "asrın idrâki" öne çıkarsa, Allah'la kul arasındaki "aracı kurumlar"ın hâli sonra nicolur!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar