Bağımsızlık kolay değil

Ne Balkanlarda, ne Kafkaslarda, ne Orta Doğu'da taşlar yerine oturdu. Taşların yerine oturması da mümkün görünmüyor. Tarihten beri böyle. Devletler varolagelmişler, iç içe geçmişler ama asla problemlerini...

Ne Balkanlarda, ne Kafkaslarda, ne Orta Doğu'da taşlar yerine oturdu. Taşların yerine oturması da mümkün görünmüyor. Tarihten beri böyle. Devletler varolagelmişler, iç içe geçmişler ama asla problemlerini halledememişlerdir.

Güç kimdeyse istikrarı sağlayan da odur!

Osmanlı güçlüydü. Balkanlardan Kafkaslara uzanmış, iç tesanütü sağlayamazsa bile, insanların bir arada yaşamasını irade etmişti. "İrade" derken gücü kastediyorum.

Rusya da öyle... Osmanlı gibi zaman içinde hâkimiyet kurduğu alanlarda, kimseyi kıpırdatmamış, unsurların benliklerini kıskaca alırken, izafî bir "huzur" sağlamıştır.

Ne zaman Osmanlı zayıflamaya başladı, dış müdahaleler içeriyi karıştırdı. Gerisini biliyorsunuz.

Komünist idarede, Rusya, esas unsurunu bile ayırt etmeden bütün unsurları inletmiş, zaman böyle yürümeyeceğini gösterince, Kafkasya dışında, çatışmadan Türk ülkeler başta olmak üzerine, hâkimiyet kurduğu ülkeleri kendi hâllerine bırakmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 173 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 602 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 267 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 335 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 591 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar