'Kızılelma'nın alerjik etkileri!'

Erol Kılınç, yazar, araştırıcı... Nesiller yetiştiren Ötüken Neşriyat'ı, Nurhan Alpay'la omuzlayıp bugünlere getirenlerden...Erol Kılınç, İstanbul Ülkü Ocakları'nın da ilk...

Erol Kılınç, yazar, araştırıcı... Nesiller yetiştiren Ötüken Neşriyat'ı, Nurhan Alpay'la omuzlayıp bugünlere getirenlerden...

Erol Kılınç, İstanbul Ülkü Ocakları'nın da ilk başkanlarındandır. "Damla Damla Yaşadıklarım" kitabında Ülkücü Hareket'in geçmişine ışık tutar.

 Erol Kılınç, "İslâmcı" kesimin keskin kalemlerinden birinin "Kızılelma" başlığıyla yazdıklarını "samimiyetsiz" görüyor. Yazısını kısaltarak köşeme alıyorum:

 "... Kızılelma ve A. Dilipak!... Bunlar birbiriyle ülfetleri olmayan iki şeyi ifade ettiler yıllar boyu... Ancak bu sıra Afrin hareketinde bir Mehmetçiğin dile getirdiği ve milliyetçiliğin en esaslı damarını ifade eden 'Kızılelma' ile, bu kelimenin zihinlerde uyandırdığı şanlı imaj, 'millî' olan her şeye karşı alerjisi olanları nasıl da rahatsız etti! (...)

Kızılelma hakkında A. Dilipak birçok doğruları öğrenmiş. Fakat, kelimenin başından, sonundan tutup başka taraflara çekmek için çabaladığı ne kadar belli oluyor... "Ülkücüler tarafından kullanılan bir kavram iken bir anda dindarlar tarafından da sahiplenilerek dinî bir muhteva kazanmış"... Behey gafil! Fetihten önce Osmanlı akıncılarının, yeniçerilerin ve pâdişahların 'Kızılelma'ya giderüz!' dediklerini işte sen de tespit etmişsin; bu, 'dinî muhtevadan' yoksun bir anlam mı taşıyordu? (...) Yazdığın yazının bundan sonraki paragraflarına kaydettiğin şeyler hep bu eski Osmanlı kaynaklarının verdikleri bilgilerden alınma doğru şeylerdir; bunlar dahi bizzat yazının başındaki hazımsızlığın yalanlayıcısı durumundadır. Ama kimyandaki bozulma, şu cümlede de devam ediyor: "20. yy. başlarından itibaren İttihat Terakki dönemindeki Türkleşme, İslamlaşma, muasırlaşma şeklinde özetlenen 3 tarzı siyaset anlayışının bir sonucu olarak "Türkleşme"yi seçen aydınlar, 'Kızılelma' idealini Türk dünyasının ihyası ve Turan ülküsü şeklinde ve yeniden canlandırmaya çalıştılar."

Behey gafil! 20. yy. başında tartışma konusu yapılan üç tarz-ı siyaset, Türkleşme, İslamlaşma ve muasırlaşma değildir; Osmanlıcılık, İslam Birliği (Panislamizm) ve Türk Milliyetçiliği (Pantürkizm/Panturanizm) fikirleridir. (...)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 173 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 602 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 267 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 335 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 591 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar