"Yeni Orta Doğu'nun şafağı" ve "Trabzon'da 1 milyonluk Arap kenti!"

Orta Doğu kavramı etrafında önemli gelişmeler, tepkiler ve uyarılar var. *İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında varılan "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalara, Beyaz Saray'da ev sahipliği...

Orta Doğu kavramı etrafında önemli gelişmeler, tepkiler ve uyarılar var.

*İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında varılan "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalara, Beyaz Saray'da ev sahipliği yapan ABD Başkanı Trump, "Bugün, tarihin yönünü değiştirmek için buradayız. Yıllar süren bölünme ve çatışmadan sonra, yeni Orta Doğu'nun şafağındayız" dedi.

Tören öncesinde gazetecilere açıklamalar yapan Trump, beş ya da altı ülkenin daha İsrail'le ilişkileri normalleştirme anlaşmalarına katılabileceğini belirterek, söz konusu anlaşmalardan bazılarının 3 Kasım'daki ABD Başkanlık seçimlerinden önce gerçekleşebileceğini dile getirdi.

*İran, anlaşmaya sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada "Bahreyn ve BAE dışişleri bakanları, Trump'ın sirkinde oynadılar. Dün Arapların topraklarından bir bölümünü işgal eden Siyonizm, bugün de yeni bir yöntemle Basra Körfezi ülkelerini işgal ediyor. Büyük Mısır ile yapılan anlaşma da İsrail için bir açılım getirmedi. Mısır'ın bir adası kadar olan BAE ve Bahreyn de İsrail'e sadece güvensizlik armağan edecektir." denildi.

***

*ABD'li bakan Mike Pompeo ile Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis'in görüşmesini Sputnik News için değerlendiren Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kıbrıs Akademik Birimi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Emete Gözügüzelli ise "Enerji kaynakları üzerinde hakimiyet kurmak isteyen ABD'nin, Rusya'ya karşı Güney Kıbrıs'ı kullandığına" işaret etti. Gözügüzelli, "Doğu Akdeniz'de kaos olması, ABD'nin projeleri için hep bir basamaktır" dedi..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.559 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.092 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 879 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 881 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum