Yastık altındaki altını kim alabilir?

Geçtiğimiz günlerde Bloomberg'de yayınlanan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı altın fiyatlarındaki artış sonrası vatandaşların yastık altında biriktirdiği altınların değerlendirilmesi...

Geçtiğimiz günlerde Bloomberg'de yayınlanan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı altın fiyatlarındaki artış sonrası vatandaşların yastık altında biriktirdiği altınların değerlendirilmesi için yeni bir plan üzerinde çalışıyor.

Bakanlık ile İstanbul Altın Rafinerisi, bazı seçilmiş kuyumcuların vatandaşlardan altın toplamasına izin verecek. Toplanan altınlar kamu bankalarında mevduat ve katılım fonu olarak değerlendirilecek.

İstanbul Altın Rafinerisi Başkanı Ayşen Esen'in verdiği bilgiye göre, yeni düzenlemenin eskisine göre en önemli farkı, vatandaşın fiziki altını çekebilmesi olacak. Mevcut sistemde bankalarla mudiler arasında bir aracı yok ve vatandaşlar fiziki altın yerine onun TL karşılığını çekebiliyor.

Esen, son 10 yılda yastık altındaki altınları finansal sisteme kazandırma çalışmalarının başarısız olduğunu, sadece yaklaşık 100 ton altının bankalardaki altın hesaplarına aktarıldığını ancak yastık altında, yaklaşık 330 milyar dolar değerinde beş bin ton altın olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Sistemle ilgili testler temmuzda başladı. Türkiye genelinde 20 ilde 70 kuyumcu belirlendi. Nihai amaç 81 ilde 1000 kuyumcu belirlemek.

21 Ağustos itibarıyla bankalarda yurt içi yerleşiklerin yaklaşık 468 ton altını bulunuyor. Yılbaşında bu rakam yaklaşık 253 tondu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.559 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.094 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 879 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 881 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum