Türkiye'deki sivil darbe ekipleri!

Ceyhun Bozkurt, "Renkli Devrimlerin Sırrı -Yeni Soğuk Savaş" adlı kitabında Kanadalı gazeteci Mark MacKinnon ile İnternet üzerinden bir röportaj yapmıştı. MacKinnon, 2006 yılında İstanbul'da 2-5 Nisan tarihleri...

Ceyhun Bozkurt, "Renkli Devrimlerin Sırrı -Yeni Soğuk Savaş" adlı kitabında Kanadalı gazeteci Mark MacKinnon ile İnternet üzerinden bir röportaj yapmıştı. 

MacKinnon, 2006 yılında İstanbul'da 2-5 Nisan tarihleri arasında yapılan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını yaptığı Dünya Demokrasi Hareketi Kongresi'nin amacının, "Renkli devrimlerin Orta Doğu'ya ihraç edilip edilemeyeceğinin görülmesi" olduğunu yazmıştı. MacKinnon, NED, NDI ve IRI gibi Amerikan örgütlerinin üst düzey görevlilerinin orada bulunduklarını da bildirmişti. 

"Demokrasiyi Geliştirmek: Adalet, Çoğulculuk ve Katılım" başlıklı kongre, dünyanın dört bir yanından 500'ün üzerinde sözde sivil toplum temsilcisini bir araya getirmişti. Amerikalıların Türkiye'deki ortağı, "Soros'tan iki milyon dolar aldık" diyen Can Paker'in başkanı olduğu TESEV idi. Helsinki Yurttaşlar Derneği de toplantıda dört atölye ve bir panel düzenlemişti.

Bu tür organizasyonları yapan NED, dünya çapında 6000'den fazla politik ve sosyal örgüte finansal kaynak sağladığını açıklamıştı. NED, Polonya'daki Solidarnosc sendikasını, Çekoslovakya'daki Charter 77 hareketini ve Sırbistan'daki OTPOR örgütünü, B92 radyosu ve televizyonunu, Oslobojdenie gazetesini ve "özgürleştirilen" Irak'ta sayısız bağımsız medya kuruluşunu, kendisinin kurduğunu bildirmişti. (16 Nisan 2008, "İstanbul'daki turuncu devrim toplantıları", Yeniçağ, Arslan Bulut)

***

Aynı dönemde, konuyu Türkiye'de ilk olarak kapsamlı bir şekilde ele alanlar, "Sivil Örümceğin Ağında" kitabı ile Mustafa Yıldırım, "Sınırlar Arasında" programı ile Banu Avar, uyarıcı yazıları ile Attila İlhan ve akademisyen Pınar Yürür idi. Teoman Alili de Yugoslavya'daki sivil darbe modelini ayrıntılarıyla incelemişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.559 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.092 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 879 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 881 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar