Türk Lirası neden baş aşağı gidiyor?

Başını ABD, İngiltere ve Almanya'nın çektiği ve çoğunluğunu Batılı ülkelerinin oluşturduğu 39 ülke, Çin yönetimine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında...

Başını ABD, İngiltere ve Almanya'nın çektiği ve çoğunluğunu Batılı ülkelerinin oluşturduğu 39 ülke, Çin yönetimine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Türkiye mektubu imzalamadı.

Türkiye'nin mektuba neden imza atmadığı konusunda çeşitli rivayetler var. Benim görüşüm ise, AKP iktidarının mektuba imza atmamasının sebebi, Çin'in "Bir Kuşak Bir Yol Projesi" çerçevesinde hareket etmesidir. Öyle ki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yüzde 51'i Çinli şirketlere devredilmesi söz konusu olabilmiştir.

Pekin'den Paris'e oradan Londra'ya uzanan hatta karayolu ve demiryolu bağlantısının güvenli bir şekilde sürdürülebilir olması, Türkiye'nin zararına değildir ama Doğu Türkistan'daki Türk varlığı hiçbir ekonomik çıkar ilişkisine feda edilemez. Maksat insanı yaşatmak; Türk devletinin görevi de Türk'ü yaşatmak ise Uygurları yok ederek kurulmak istenen yeni ipek yolu olmaz olsun!

***

Ekonomi ve siyaset ilişkisi hakkında bir haber de Londra kaynaklı... BBC'nin haberine göre İngiliz Parlamentosu'nda yapılan soruşturmada, Çin merkezli Huawei şirketi ile Pekin yönetimi arasında "gizli işbirliği olduğuna dair net kanıtlar olduğu" kararına varıldı.

Raporda, Çin hükümetinin "Huawei'nin büyümesini son 3 yılda 75 milyar dolarla desteklediği belirtildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.560 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.094 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 879 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 881 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar