Milliyetçiliğin durumu üzerine…

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, milliyetçiliğin başardığı en büyük olayın Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silâh arkadaşlarının öncülüğünde başlatılan Kurtuluş...

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, milliyetçiliğin başardığı en büyük olayın Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silâh arkadaşlarının öncülüğünde başlatılan Kurtuluş Savaşı olduğunu belirterek "Günümüzde kısır popülizme, pratikte hiçbir karşılık üretemeyen kaba sloganlara ve salt hamasetten beslenmeye muhtaç bir milliyetçilik şablonunun dünya genelinde alan kazandığı aşikârdır. Maalesef ki Türkiye'de de bu tip hamaset eksenli bir milliyetçiliğin - ki ben buna 'azgın milliyetçilik' demeyi uygun görüyorum - sosyolojik tabanda kök salmaya yakın olabileceği tehlikesini görüyorum." diye görüş açıkladı.
***
Barış Terkoğlu ise Enver Paşa gibi Turancılığın en önde gelen isminin sosyalistlerle kader birliği yaptığı tespitinden ve devrimci milliyetçiliğin devlet kurduğu fikrinden yola çıkarak "Bir asır önce 'milliyetçilik' denilince akla; istibdada karşı hürriyet, kulluğa karşı yurttaşlık, ayrıcalıklara karşı imtiyazsızlık geliyordu. Bir asır sonra 'milliyetçilik' denilince güpegündüz sokak ortasında adam dövme eylemleri konuşuluyor." diye yazdı.
Terkoğlu, "Saldırıların faillerinin aynı adresten, tek bir partiden olduğunu biliyoruz. Saldırıya uğrayanların da ortak bir özelliği var. Hemen hepsi milliyetçi hareketin içinden geliyor. Haliyle milliyetçiliğin bir türü, bir başka türünü hedef alıyor." ifadelerini kullandı.
Oysa bu isimlerden birinin siyasi partilerle ve milliyetçi hareket ile hiçbir ilgisi olmadı. Bir diğeri de sol düşünceden geliyor.
Terkoğlu, milliyetçiliği kastederek, "Önce ırkçılık, ardından Soğuk Savaş jandarmalığı ile lekelenen Türkiye'deki çizgi, kendisine son bir yer buldu: Siyasal İslâmcılığın sopası olmak! MHP kanadının kendini tanımladığı bu pozisyon, milliyetçi hareket içerisinden itiraz buldukça, tabanda bu itirazlar etkili oldukça, yıllardır solcuların kafasını yaran sopalar bu kez 'itirazcı milliyetçiler'e yöneldi." dedi.
***
Bence Tuğrul Türkeş'in de Barış Terkoğlu'nun da tespit...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.559 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.092 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 879 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 881 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar