Doğu Akdeniz'de asıl sorun ve çözüm!

Doğu Akdeniz'de "Mavi Vatan"ın korunması konusunda, asıl sorunu, sadece Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır,     İsrail ve Fransa çıkarmıyor. Asıl sorun, ABD'nin, Kıbrıs açıklarındaki...

Doğu Akdeniz'de "Mavi Vatan"ın korunması konusunda, asıl sorunu, sadece Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır,     İsrail ve Fransa çıkarmıyor. Asıl sorun, ABD'nin, Kıbrıs açıklarındaki doğalgaza göz koymuş olmasıdır. Nitekim Almanya'nın Sesi'nde çıkan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Siyasi İşler Müsteşarı David Hale, Rum devletini ziyaretinde "AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti ile Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama çalışmalarında işbirliğini geliştirmek istediklerini" söyledi.

AB üyesi Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti, ABD'li Exxon Mobil, Katarlı Qatar Petroleum ve geçen ay Chevron tarafından satın alınan Teksas merkezli Noble Energy şirketlerine kendi MEB alanında doğal gaz sondaj ruhsatı vermişti.

***

Amerika'nın Sesi ise bu açıklamaya ve Amerikan şirketlerinin sondaj ruhsatlarına hiç değinmeden Türk muhabiri Arzu Çakır'ın "Fransa Doğu Akdeniz'de Hata Yapıyor'" başlıklı röportajını yayınladı.

Çakır'ın görüştüğü Fransa'nın en önemli düşünce kuruluşlarından Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IRIS) Başkan yardımcısı Didier Billion, "Bana kalırsa Macron, hem 'diyalog' deyip hem de bölgeye savaş gemisi göndererek çelişkinin de ötesinde hata yapıyor. Bu politikalarla Erdoğan'a geri adım attırabileceklerini düşünmüyorum. Sorunu tek başınıza çözemezsiniz. Türkiye, kendi karasularında birtakım tezleri savunuyor ve oradaki enerji kaynaklarının sadece İsrail, Mısır, Yunanistan tarafından elde edilmesini kabul etmiyor. Akdeniz'e kıyısı olan büyük bir ülke Türkiye..." dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Türk hükümetine "Doğu Akdeniz'de doğal gaz arama faaliyetlerine derhal son vermesi" çağrısında bulundu!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.092 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.556 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.088 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 878 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 880 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar