ABD, Irak'tan değil Türkiye'den çekilir mi?

ABD'nin İranlı komutan Süleymani'yi Bağdat'ta öldürmesinden sonra "ABD, Irak'ı terk etmemeye çalışıyor ama saldırıdan sonra Bağdat'ta barınabilmesi çok zorlaştı" diyordum, nitekim Irak Meclisi, ABD...

ABD'nin İranlı komutan Süleymani'yi Bağdat'ta öldürmesinden sonra "ABD, Irak'ı terk etmemeye çalışıyor ama saldırıdan sonra Bağdat'ta barınabilmesi çok zorlaştı" diyordum, nitekim Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdi. Meclisten yapılan açıklamada, kararın uygulanması yükümlüğünün hükümette olduğu belirtildi. ABD Başkanı Trump, bu karar üzerine "Orada devasa ölçüde pahalı bir üs inşa ettik. Milyarlarca dolara mal oldu. Harcamalarımız için geri ödeme yapmadıkları sürece çıkmayacağız" demişti.

2003'te Irak'ı işgal eden ABD'nin, bu ülkede 9 askeri üssü ve beş bin askeri var.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Mukteda es-Sadr'ın "Bir milyon insan ABD'ye karşı toplansın" çağrısına uyarak ABD'nin bölgedeki varlığını protesto için sokaklara çıktı. Gösterilerde Trump ve ABD askerleri sembolik olarak asıldı. Tabii bu eylem, ABD'nin Irak'tan çekilmesini sağlamaz ama o yolda önemli bir adımdır. Bir zamanlar ABD ve Fransa, Beyrut'tan resmen kaçmıştı.

***

ABD ordusu tarafından fiilen işgal edilmiş olan Irak'ta durum böyle de Türkiye'de nasıl? Türkiye fiilen değilse bile NATO sürecinden itibaren önce ordunun eğitimi ve donatımı üzerinden sonra da bütün kurum ve kuruluşlarıyla Türkiye'nin üzerine çöktü. Türkiye'ye yönelik fiili bir işgal girişimine gerek kalmamıştı, Çünkü Türkiye artık kendi başbakanının ağzından "Küçük Amerika" olmak isteyen bir ülke haline gelmişti.

Şimdi ABD'nin düşünce geliştiren adamları "Türkiye yörüngemizden çıkar mı, çıkma tehlikesine karşı ne yapalım?"ı tartışıyor. Üstelik göstere göstere, "Milli Savunma Bakanı'na oynayalım, ABD ordusu, Türkiye'nin yeni Ulusal Savunma Üniversitesinde müfredat geliştirmesine yardımcı olsun ve Türkiye'nin, ABD'deki okullara memur göndermeye devam etmesi sağlansın" diyerek bir algı operasyonu yapmak istiyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.094 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.559 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.092 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 879 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 881 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar