İktidar, güven vermek istiyorsa...

Bugüne kadar Amerikan politikalarını oluşturan CFR'nin yani Dış İlişkiler Konseyi'nin 15 yıldır başkanlığını yapan Richard N. Haass, geçtiğimiz Mart ayında "İki dünya savaşından sonra...

Bugüne kadar Amerikan politikalarını oluşturan CFR'nin yani Dış İlişkiler Konseyi'nin 15 yıldır başkanlığını yapan Richard N. Haass, geçtiğimiz Mart ayında "İki dünya savaşından sonra, demokratik ülkeler, hukukun üstünlüğüne ve ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygıya dayanan liberal bir uluslararası sistem yaratmaya girişti. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, IMF ve Dünya Ticaret Örgütü bu amaçla inşa edildi. ABD, bu düzeni, gücüyle korudu. Ama bugün, 70 yıllık liberal düzenin geleceği şüphelidir ve tarihinde hiç olmadığı kadar zorlanmaktadır. Bu durum, her şeyden önce ABD'nin değişen tutumundan, kaynaklanıyor. Trump, NATO'yu bile sorgulamaya başladı. Amerika'nın yirmi yılı aşkın süredir oynadığı rolü terk etme kararı, bir dönüm noktasıdır. Liberal dünya düzeni, ABD'siz hayatta kalamaz, çünkü diğer ülkeler bunu sürdürebilmek için gereken araçlardan yoksundur. Sonuçta, Amerikalılar ve diğerleri için daha az özgür, daha az müreffeh ve daha az barışçıl bir dünya olacak." diye uyarıda bulunmuştu.

Bu değerlendirmeyi, kamuoyunun bilgisine sunmamı anlayamayanlar olmuştu. Oysa CFR Başkanı'nın ABD Başkanı'nı alenen eleştirmesi bütün dünyayı ilgilendirir.

***

Bu konular, Türkiye'de neredeyse hiç konuşulmuyor. Sadece Nejat Eslen gündeme getiriyor. Diyor ki, "Çin Komünist Partisi, ABD'nin koruduğu liberal düzeni kendi lehine kullanmaya başladı. ABD bu sebeple Çin, Rusya, İran ve Türkiye'ye karşı kendi kurduğu liberal düzene aykırı adımlar atıyor, serbest piyasa ekonomisine aykırı korumacılık kararları alıyor, gümrük tarifelerini yükseltiyor. Tabii sadece ekonomik saldırı ile yetinmiyor, Çin ve Rusya'ya karşı çevreleme politikası uyguluyor, İran'a ambargo koyuyor ve operasyon hazırlıyor, Türkiye'ye karşı PYD ordusu kuruyor. Küresel liderlik hedefini açıklayan Çin ise tarihi İpekyolu Projesi için Türkiye'ye tek Yuanlık bir yatırım yapmıyordu. Şimdi 3 milyar Dolarlık bir yatırımla işaret verdiler, son krizle ilgili olarak Türkiye'ye destek açıklaması da yaptılar. İpekyolu Projesi, Türkiye'den geçerse büyük refah artışı sağlar fakat Çin, Türkiye'nin yeni bir dünya kurulurken nasıl bir karar vereceğini bekliyor."

***

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bir gazetecinin "ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Türkiye iyi bir dost olmadığını ispatladı.' şeklindeki açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz ?" sorusuna "ABD, gerçek dostun kim olduğunu bilmiyor, göremiyor." cevabını verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.091 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.555 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.088 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 878 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 880 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar