Cumhuru satışa getirme ittifakı!

Köy yasası, tapu yasası gibi yasalarda değişiklik yaparak tarım arazilerini yabancı şirketlere açan Endüstri Bölgeleri Yasası'nı, eski okuyucularımız iyi hatırlar! Biz bu yasanın 2001 yılında Cargill...

Köy yasası, tapu yasası gibi yasalarda değişiklik yaparak tarım arazilerini yabancı şirketlere açan Endüstri Bölgeleri Yasası'nı, eski okuyucularımız iyi hatırlar! Biz bu yasanın 2001 yılında Cargill tarafından hazırlandığını ve Yabancı Sermaye Derneği tarafından Türkçeleştirilip Başbakan Bülent Ecevit'in önüne konulduğunu haber almış, konuyu manşetten duyurmuş ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye de o sırada Kurultay gazetesini ziyaretinde sözlü olarak bilgi vermiştik. Ancak yasa yine de geçmişti. 

Çünkü 19 Ocak 2001 tarihinde Bülent Ecevit, ABD Başkanı George Bush ile görüşürken, görüşmede bulunan ABD Ticaret Bakanı Donald Evans, Cargill'in sıkıntılarının kaldırılmasını istemişti!

***

2003 yılında, Türk Yolu dergisinde Dr. İdil Konyalı, "Neo-liberal politikalarla Türkiye tarımının çökertilmesi" başlıklı incelemesinde "Bir yanda pancar ekimi engellenip şeker fabrikaları kapatılırken öte yandan Cargill ve Ülker şirketleri üzerinden nişasta bazlı şeker üretimi artırılmaya çalışılmaktadır." diyordu.

Firmayı daha önce ABD Başkanı'nın ricasıyla koruma altına alan ilk kişi, Turgut Özal idi.

Sonradan AKP hükümeti, ABD Başkanı George W. Bush'un Başbakan Tayyip Erdoğan'dan aynı talepte bulunması ile Bursa'da Cargill Fabrikası'nın bulunduğu alanı "özel endüstri bölgesi" ilan etmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.092 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.555 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.088 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 878 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 880 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar