Acıtmadan vurmak

Geçen hafta ABD öncülüğünde İngiltere ve Fransa tarafından Suriye rejiminin kimyasal tesis ve depolarına denizden ve havadan füze taarruzu gerçekleştirilmiştir. Bunun amacının Suriye rejimini cezalandırmak...

Geçen hafta ABD öncülüğünde İngiltere ve Fransa tarafından Suriye rejiminin kimyasal tesis ve depolarına denizden ve havadan füze taarruzu gerçekleştirilmiştir. Bunun amacının Suriye rejimini cezalandırmak olduğu söylenmiş ve operasyonda insani kayıp olmaması için önceden gerekli bilgilendirme yapılmış, bir noktada acıtmadan vurmaya özen gösterilmiştir.

Operasyonun gerekçesi ve amacı

Rusya'nın Suriye'deki etkinliğinin gittikçe artması, ABD'nin ise başlangıca göre zayıflaması ABD'yi rahatsız etmiştir. Bu nedenle, uzun bir süredir, Suriye'ye bir şekilde müdahale ederek etkinliğini yeniden artırma düşüncesinde olmuş,  Rejimin daha önce kimyasal silah kullandığı göz önünde tutularak, özellikle dikkatler bu konuya teksif edilmiştir.

Nihayet böyle bir durumun ortaya çıkmasını bir fırsat olarak değerlendirerek, kimyasal silahı Rejimin kullanıp kullanmadığı araştırmasının sonucunu beklemeden ABD, yanına İngiltere ve Fransa'yı da alıp böyle bir operasyona girişmiştir.

Operasyonun hedefinin Esat'ı devirmek ve rejimi değiştirmek olmadığı, sadece bir daha kimyasal silah kullanımını önlemek olduğu açıklanmıştır. Operasyonun bu nedenle sınırlı ve kontrollü olmasına dikkat edilmiş, ilgili ülkelere gerekli bildirimlerde bulunularak insan kaybı olmamasına özen gösterilmiştir. Özellikle Rusya'nın mukabele etmesine sebep olacak girişimlerden kaçınılmıştır.

İngiltere bu operasyona ABD'nin doğal müttefiki olduğu için, Fransa ise, eskiden etkin olduğu bölgede yeniden etkin olma çabasının bir parçası olarak iştirak etmiştir. Hatta Fransa'nın çok hevesli olduğu gözden kaçmamıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 418 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 129 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 152 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar