ABD, Orta Doğu'yu karıştırmayı kendine iş edindi

ABD Orta Doğu'da birbiri ardına krizler yaratarak bölgeyi karıştırmaya devam ediyor. Irak, Suriye, İran derken şimdi de Filistin'de çatışmaların fitilini ateşledi. Diğerlerini saymıyorum. Bunlar fazlasıyla...

ABD Orta Doğu'da birbiri ardına krizler yaratarak bölgeyi karıştırmaya devam ediyor. Irak, Suriye, İran derken şimdi de Filistin'de çatışmaların fitilini ateşledi. Diğerlerini saymıyorum. Bunlar fazlasıyla ortalığı karıştırmaya yetiyor. Son iki hadisenin etkilerinin oldukça derin olacağı anlaşılıyor.

ABD nükleer anlaşmadan tek taraflı çekildi

Başkan Trump'ın, seçilmeden önceki vaatlerinden biri de, İran'la olan nükleer anlaşmadan çekilmekti. Seçildikten sonra da bunu sıkça tekrarladı ve sonunda çekildiğini açıkladı.

Çekilme gerekçeleri; bu anlaşmanın ABD'nin yaptığı en kötü anlaşma olması, eksik ve zayıf görülmesi, İran'ın uranyum zenginleştirme teknolojisini ve balistik füze kapasitesini geliştirmesini engellememesi, üstelik yaptırımlar kalktıkça elinin rahatlamasından dolayı bölgede daha fazla etkinlik sağlaması, teröre destek vermesi ve çevresini tehdit etmesi olarak açıklanmıştır.

Anlaşmaya dahil diğer ülkeler, anlaşmaya sadık kalacaklarını açıklasalar da, bu çekilmenin sorunlar yaratacağı beklenmektedir. ABD'nin, İran'la ekonomik ilişki kuran ve devam ettiren ülkelere yaptırım uygulanacağını da ilan etmesi, İran'a dönük içeriden ve dışarıdan bir kuşatma düşündüğüne ve onu tecrit etmeye çalıştığına işarettir. Bu kararın alınmasında, İsrail'in büyük etkisinin olduğu da dikkate alınmalıdır.

Türkiye'deki yönetim, İran'a uygulanacak ekonomik ambargoyu, Türk ekonomisi için bir fırsat olduğunu söylese de, Zarrab olayı dikkate alındığında bunun bir fırsat değil, aksine ekonomik ve siyasi zarara sebep olacağını düşünmelidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 418 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 129 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 152 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar