Bu işte bir tuhaflık seziyor musunuz?

Seçime kısa bir süre kala Suriye ve Irak'ta anlaşılması zor bazı gelişmeler oluyor.PYD/YPG/PKK Menbiç'ten çekiliyorABD, PYD'nin Menbiç'i boşaltacağına ilişkin verdiği söze bugüne kadar uymadı....

Seçime kısa bir süre kala Suriye ve Irak'ta anlaşılması zor bazı gelişmeler oluyor.

PYD/YPG/PKK Menbiç'ten çekiliyor

ABD, PYD'nin Menbiç'i boşaltacağına ilişkin verdiği söze bugüne kadar uymadı. Ancak şimdi geri adım atarak, Türkiye'yle, PYD'nin Menbiç'i bir yol haritası çerçevesinde terk etmesi konusunda mutabakata vardı.

Mutabakata göre PYD silahlarını teslim edecek, Fırat'ın doğusuna çekilecek, Menbiç'te Türkiye ve ABD müşterek bir kontrol sağlayacak. Ancak Menbiç'te SDG yönetimi var. Silahlar bu yönetime teslim edilecek. SDG, zaten PYD/YPG/PKK'nın bizatihi kendisi. Ancak ABD, PKK'yla bunları ayrı mütalaa ediyor ve bu gelişme, Türkiye tarafından kötünün iyisi düşüncesiyle hiç yoktan iyi olarak görülüyor.

ABD'nin bu yaklaşımının nedeninin, TSK'nın Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı operasyonları ve İdlip'te tesis ettiği gözlemci noktalarıyla, PYD/PKK'nın Akdeniz'e ulaşma ümidini kırmasıyla konunun artık önemini kaybetmesinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Ayrıca Türkiye'nin "Fırat'ın batısı" hassasiyetini göz önünde tutarak, Menbiç'e müdahale etme sebebini de ortadan kaldırmayı düşündüğü kıymetlendirilmektedir.

Bu konuda, CIA uzmanı Henri Barkey'in, "Menbiç seçimler yüzünden önemliydi, ABD Türkiye'deki yönetime bir hediye verdi" ifadesinin de manidar olduğu düşünülmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 418 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 129 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 152 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar