YAŞ’taki sistem orduyu sarsabilir, aman!

Son sözü baştan söyleyeyim: Başkan Erdoğan’ın, Yüksek Askeri Şura’yı (YAŞ) “sivil kontrolüne” alması son derece tutarlı, demokratik, hatta olması gerekenin gecikmeli gerçekleşmesidir. 

1972 yılında kurulmuş bu kurumda askerler, sivillerin işlerine karışmasını önleyici tüm uygulamaları gerçekleştirdiler. Ortaya çıkan tablo bellidir. 12 Eylül darbesi, 28 Şubat müdahalesi, bir sürü askeri atamadan kaynaklanan ve ucu mutlaka siyasete dokunan tartışma, nihayetinde 15 Temmuz işgal amaçlı darbesi!.. 

YAŞ’ta askerler 9’a 2 üstünlük sağlamıştı ve ortaya bir FETÖ darbesi, komutanından çok ABD’de bakılan bir adama biat etmiş subay ve astsubaylar çıktı.

FETÖ, Türk demokrasisinin önünde Çin Seddi oluşturan “askeri vesayet” ile mücadele konusunda AK Parti ile müttefik olduğunu söylerken, orduyu ele geçirmeyi ve yine ordu üzerinden siyaseti yıkmayı hedeflemiş, sonra anlaşıldı. 

Hakkını teslim edelim, bunu ilk anlayan ve etrafındaki zevata bir türlü kabul ettiremeyen ve yalnız kalan isim de Erdoğan’dır.

Bence, Külliye’nin bugün de “Ordunun Sivil-Demokratik Kontrolü” konusunda uzmanlığı ve çok yetkin çalışmaları olan isimlerden uzman desteği alması, üniversitelerin konuyu akademik zeminde tartışması gereken bir dönemden geçiyoruz. 

Yaşanılanlar, pek hayra alamet değildir… 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan'ı ezdirmez, İsrail'i tehdit ettirmezler… 14 Eylül 2020 | 1.217 Okunma “Vekil devletler” çağında biz gidersek, İsrail de gider… 10 Eylül 2020 | 2.558 Okunma Bunun için “Yeniden Kuvvayı Milliye Ruhu” diyoruz… 07 Eylül 2020 | 2.597 Okunma S-400'leri derhal aktive edin, bunu da duyurun!.. 03 Eylül 2020 | 3.428 Okunma Bugün Trablus'ta en kritik gün… 31 Ağustos 2020 | 3.685 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar