Savaşı, topraklarımızda kabul etmek zorunda değiliz!

Küresel satrancın ustası Birleşik Krallık, Fransa veya Almanya gibi kara Avrupası devletlerinden çok özel bir yetenekle ayrılır: Günü geldiğinde paradigma değiştirme hızı...(Brexit bunun son...

Küresel satrancın ustası Birleşik Krallık, Fransa veya Almanya gibi kara Avrupası devletlerinden çok özel bir yetenekle ayrılır: Günü geldiğinde paradigma değiştirme hızı...(Brexit bunun son örneğidir.)

İngilizler, sistemlerinin devletlerine sağladığı esneklikle, sırtını eski imparatorluk geleneklerine dayamış devletlerden bu yönleriyle ayrılırlar. Almanya, Fransa, İspanya, Rusya, hatta Osmanlı genetiğini kurumsal olarak barındıran Türkiye, diplomasi/bürokrasilerinde ağır işleyiş ve durmuş-oturmuşluk nedeniyle siyasetin elini-kolunu bağlayan, karar mekanizmalarını yavaşlatan yapıya sahiptirler.

Bu nedenle...

Erdoğan’ın, Pazartesi günü gerçekleştirdiği ikili atak, tarihi nitelik taşıyor. Türkiye, bu atakla, kendini sıkıştıran, hareket alanını daraltan ve gelecekte daha da hareketsiz bırakacak bir paradigmayı, tek hamle ile geride bırakmayı başardı. Bu, günümüz dünyasında Anglo-Amerikan siyaset/diplomasi geleneğinde yaşanabilecek bir manevra... Türkiye’nin izlenen stratejilerin her 24 saatte bir yeniden gözden geçirilmesini zorlayan 21’nci yüzyıl koşullarını iyi değerlendirdiğini, “diplomatik esnek mukabele gücü” ile güvenlik/strateji uzmanı Hüseyin Bayazıt’ın ısrarla üzerinde durduğu “bilge gücünü”birleştirdiği çok özel bir süreç yaşıyoruz.

Geçmişinde imparatorluklar olan köklü devletlerin örneğin, ABD’de olmayan “bilgegüçleri” vardır. Önemli olan savaşı değil, muharebeyi nihai noktada kazanmaktır.

İkili hamlenin çok özel yapısı

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan'ı ezdirmez, İsrail'i tehdit ettirmezler… 14 Eylül 2020 | 1.214 Okunma “Vekil devletler” çağında biz gidersek, İsrail de gider… 10 Eylül 2020 | 2.557 Okunma Bunun için “Yeniden Kuvvayı Milliye Ruhu” diyoruz… 07 Eylül 2020 | 2.594 Okunma S-400'leri derhal aktive edin, bunu da duyurun!.. 03 Eylül 2020 | 3.427 Okunma Bugün Trablus'ta en kritik gün… 31 Ağustos 2020 | 3.683 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar